1515
LUNDIN ENERGY: FRAMGÅNGSRIK UTVÄRDERINGSBORR LILLE PRINSEN (NY)

(tillägg: från tredje stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oljebolaget Lundin Energy har slutfört utvärderingsborrningar på fyndigheten Lille Prinsen, lokaliserad norr om Edvard Griegfältet, med framgång. Det uppdaterade resursintervallet för de två brunnarna uppgår tillsammans till mellan 12–60 miljoner fat oljeekvivalenter brutto och arbete pågår för att beslut om en möjlig utbyggnad ska kunna tas innan slutet av 2022.

Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Målsättningen var att undersöka potentialen för kolväten i fyndigheten Lille Prinsen, för att kunna ta fyndigheten närmare ett eventuellt beslut om utbyggnad.

Brunnarna i PL167 är belägna på Utsirahöjden, 15 kilometer norr om Edvard Griegplattformen.

"Målsättningen med brunnen 16/1-34 A var att bekräfta reservoar- och produktionsegenskaper i kolvätesediment i Zechstein-formation från perm och med brunnen 16/1-34 S var det att nå olja i en avlång reservoar, i Heimdal-formation från paleocen", skriver Lundin Energy i pressmeddelandet.

De båda utvärderingsborrningarna bekräftade ett resursintervall om 10–50 miljoner fat oljeekvivalenter brutto i fyndigheten Lille Prinsen.

Formationstestningen bekräftade "mycket goda egenskaper" från reservoaren och olja med en API på 33 grader påträffades, till ett av utrustningen begränsat flöde om 3.580 fat olja per dag.

En ytterligare fyndighet som uppskattas innehålla 2–10 miljoner fat oljeekvivalenter påträffades i Heimdal-formationen. Denna består av en sju meter hög oljekolonn i 50 meter tjock sandsten, och uppvisar god reservoarkvalitet, enligt bolaget.

Partnerskapet för licensen PL167 kommer nu att arbeta vidare med utbyggnadsstudier för att möjligen kunna lämna in en plan för utbyggnad och drift vid slutet av 2022 och därmed dra nytta av de tillfälliga skatteändringarna som den norska regeringen införde i juli i fjol.

Den nya fyndigheten i Heimdal-formationen och ytterligare prospekteringsmöjligheter i omkringliggande licensområden innebär att det finns potential för att fler utbyggnadsfaser kan komma att läggas till, skriver Lundin Energy.

Lundin Energy är operatör för PL167 med en 40-procentig licensandel. Partners är Equinor Energy AS med 30 procent, Spirit Energy Norway AS med 20 procent, och Aker BP med 10 procent.

Borriggen Deepsea Stavanger, som nyligen använts för ovanstående borrningar, kommer nu att flyttas till prospekteringsstrukturen Merckx i PL981, sydväst om Solveigfältet, på Utsirahöjden.

Brunnen 16/4-12 kommer att ha som målsättning att nå sandsten från paleocen och kolväten från perm, och förväntas innehålla prospekteringsresurser (unrisked) om 152 miljoner fat oljeekvivalenter brutto. Lundin Energy är operatör med en licensandel om 60 procent. Aker BP är partner med en 40-procentig licensandel.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?