Annons
NEW YORK: SPOTIFY LYFTE PÅ RÖDA BÖRSER, S&P 500 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna stängde på onsdagen på lägre nivåer. Flera bistra makrobesked anlände, medan det i stället fanns några hoppfulla besked på aktiemarknaden. Ett av dem kom från Spotifys kapitalmarknadsdag.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,8 procent till 32.910. Nasdaqs tekniktunga kompositindex sjönk 0,7 procent till 12.086, samtidigt som breda S&P 500 tappade 1,1 procent till 4.116. Räknat från Stockholmsbörsens stängning sjönk S&P 500 1 procent.

Onsdagens bittrare sentiment kan bland annat ses mot bakgrund av besked från OECD:s, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, vårprognos. Organisationen påpekade att kriget i Ukraina har orsakat en stor humanitär kris och att den åtföljande ekonomiska chocken, tillsammans med dess inverkan på globala råvaror, handel och finansiella marknader, också kommer att få en betydande effekt på ekonomiska utfall och levebröd.

OECD noterar att utsikterna i stora drag var gynnsamma innan krigsutbrottet, då tillväxt och inflation var på väg att normaliseras i takt med att covid-19-pandemin och utbudsstörningar avtog. Invasionen av Ukraina, tillsammans med nya nedstängningar i stora städer och hamnar i Kina på grund av nollcovidpolicyn, har däremot orsakat nya negativa chocker.

Fortsättningsvis visade Feds BNP-indikator en tillväxt på 0,9 procent för den amerikanska ekonomin i beräknad årstakt för det andra kvartalet. För bara en vecka sedan förväntades en tillväxt på 1,3 procent.

På bolagsfronten föll chiptillverkaren Intel 5,3 procent sedan bolaget vid en konferens nämnde att förhållandena var sämre än väntat under kvartalet. Bolaget diskuterade risker relaterade till efterfrågan, lager och nedstängningar i Kina.

Ljudströmningstjänsten Spotify lyfte 6 procent efter bolagets kapitalmarknadsdag. Spotify siktar på att nå en omsättning på 100 miljarder dollar inom de kommande tio åren, mot föregående års 11,4 miljarder. Vidare prognosticerade vd Daniel Ek att bruttomarginalen stiger till 40 procent och att rörelsemarginalen samtidigt ökar till 20 procent.

Vaccinutvecklaren Novavax steg 5,4 procent. Bolaget har fått ett positivt utlåtande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s rådgivande panel för covid-19-vaccinet NVX-CoV2373.

Roku rusade 9 procent efter att Business Insider i en artikel uppmärksammat att strömningsbolaget befinner sig i samtal som kan mynna ut i att strömningsjätten Netflix köper upp Roku. Netflix-aktien avancerade 2,1 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 2 punkter till 3,01 procent.


Graf: S&P 500 onsdagen den 8 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera