BÖRSEN: NOTERADE FJÄRDE UPPGÅNSDAGEN I RAD, OMXS30 +2,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var, i likhet med omvärldsbörserna, oberörd av oron för eskalering i konflikten mellan USA och Kina. Torsdagen markerade därmed den fjärde uppgångsdagen i rad, vilket är den längsta sviten sedan coronafrossan slog till i slutet av februari.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 2,1 procent till nivån 1.658. Aktier för 26 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Riskviljan var god även på de europeiska handelsplatserna. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp 1,1 respektive 1,9 procent.

Bland storbolagen i OMXS30 syntes en viss dragning mot defensiva bolag där Tele2 var bästa aktie med en uppgång på 4,8 procent till 125:80 kronor. Stöd kom från en rekommendationshöjning från DNB till köp med oförändrad riktkurs 136 kronor. Bland de mer defensiva bolagen i topp syntes även Astra Zeneca som steg 3,6 procent.

Bland industribolagen stack Atlas Copcos ut när A-aktien avancerade 4,5 procent till 382:20 kronor. Deutsche Bank har förvisso upprepat sin säljrekommendation för verkstadsföretaget, men skruvat upp riktkursen till 315 kronor (290).

Bland det fåtal aktier som var på minus fanns Handelsbanken, Boliden och Autoliv, där fordonsunderleverantören drabbades hårdast och förlorade 4,1 procent. Den globala fordonsindustrin har drabbats hårt av pandemin med covid-19, konstaterade kreditvärderingsföretaget Standard & Poors som sänkte sitt betyg från BBB+ till BBB.

SAS förlorade större delen av de senaste dagarnas uppgång och föll 11,2 procent efter kvartalsrapporten för det andra kvartalet som bjöd på ett rejält vinsttapp. Flygbolaget befinner sig i "intensiva diskussioner" om en rekapitaliseringsplan "med bolagets största aktieägare och utvalda intressenter", uppgav vd Richard Gustafsson i rapporten.

Raysearch har ingått ett så kallat avtal med Varian, vilket innebär att kliniker kommer att kunna använda Raycare för att hantera all klinisk verksamhet för deras Varian Truebeam-acceleratorer. Aktien steg 7 procent.

Scania, som ägs av Volkswagens Stockholmsnoterade lastbilsbolag Traton, har beslutat att dra tillbaka utdelningsförslaget till årsstämman. Ägarbolaget Traton handlades upp 7,4 procent.

Fingerprint Cards steg nära 11 procent efter att bolaget beslutat att inleda återköp av egna aktier, med syfte att förbättra kapitalstrukturen. När bolaget senast köpte tillbaka drygt 3,3 miljoner aktier i mars i år steg aktien omkring 7 procent.

Byggvarukedjan Byggmax ser att efterfrågan för gör-det-själv-trenden från det första kvartalet håller i sig under det andra kvartalet när utlandsresorna minskar. Aktien steg 4,3 procent.

AAK, som på onsdagen straffades med en nedgång på 5,75 procent efter att Expressen gjort kopplingar mellan specialfettsbolaget och illegal palmolja, steg 7,8 procent och har därmed återtagit mer än nedgången efter onsdagens anklagelser.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs handlades ned 2,7 procent till 126:30 kronor. Citi menar att aktien nu är fullvärderad efter en starkare utveckling jämfört med sektorn under coronakrisen, och har därför sänkt sin rekommendation till neutral (köp) med riktkursen 126 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 torsdagen den 28 maj

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?