1515
Annons
GULD: JUNI PÅ VÄG BLI SVAGASTE MÅNADEN SEDAN 2016

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Guldpriset har noterat en kraftig försvagning under juni, som om onsdagsmorgonens nivåer håller sig blir den svagaste månaden på nästan fem år.

Guldpriset befinner sig för närvarande på samma nivåer som i april, efter att ha klättrat tillbaka 7,7 procent till nivån 1.757 dollar per uns. Som högst under månaden var priset över 1.900.

Ledande för den negativa prisutvecklingen blev månadens upptrappade prognos från Federal Reserve avseende att två räntehöjningar i stället för en under 2023 finns med i snittberäkningarna bland en majoritet av ledamöterna.

Det mer hökaktiga (åtstramande) beskedet har lett till förstärkning i dollarpris och långa obligationsräntor, vilket gör att guldefterfrågan mattas av givet att ädelmetallen inte ger möjlighet till någon direktavkastning och att alternativkostnaden på att äga ädelmetallen således stiger.

Federal Reserves signalering om att den nuvarande inflationen är övergående tyckts samtidigt ha bitit sig fast som konsensus i marknaden, vilket sänkt guldets historiska dragningskraft som försäkring mot konsumentprisökningar i ekonomin.

Nästa troliga test för priset blir fredagens amerikanska arbetsmarknadsstatistik. Starkare siffror än väntat väger troligtvis åt det negativa hållet för guldpriset.

Silverpriset är i sin tur ned med 8 procent i juni, till nivåer under 26 dollar. Denna nedgång matchas dock redan så kort tid tillbaka i tiden som i mars.

Silver, som i regel har en högre volatilitet, har på senare tid lyfts fram både som en industriell möjliggörare inom lösningar för hållbar energi samt som inflationsförsäkring.

På torsdagsmorgonen sjönk guldpriset tillbaka med 0,2 procent medan silverpriset steg med 0,2 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?