1515
BRISTOL-MYERS SQUIBB: CELLTERAPI-GODKÄNNANDE MOT BLODCANCANCER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska läkemedelsbolaget Bristol Myers Squibb, BMS, fick i helgen ett godkännande av cellterapibehandlingen Abecma från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Godkännandet är det femte inom läkemedelsklassen CAR-T, en form av genterapimetod. Abecma avser behandla en form av blodcancerformen multipelt myelom, nämligen patienter som sedan tidigare gått igenom tre behandlingar.

I den registreringsgrundande Karmma-studien uppnådde 72 procent av patienterna snabb, djup och varaktig respons på behandlingen.

I konsensus från Factset väntas Abecma sälja för 944 miljoner dollar under 2025. Prisförväntningarna för behandlingen ligger på runt 420.000 dollar.

Potentiellt skulle detta godkännande kunna driva på försäljningen hos det danska medicinteknikbolaget Chemometec som marknadsför cellräknare, vilka används i anslutning till produktionsprocessen av denna typ av cellterapi. Förutom instrumenten säljer Chemometec en förbrukningsvara i form av en kassett. Under måndagseftermiddagen hade Chemometec stigit med cirka 3,5 procent.

Oncopeptides fick i slutet på februari ett villkorat godkännande för Pepaxto i USA vid behandling av blodcancerformen relapserande refraktärt multipelt myelom (RRMM). Till skillnad från BMS behandling är Pepaxto inte en cellterapi som Abecma, och har därmed inte heller samma höga pris som denna typ av behandlingar har generellt.

Under måndagseftermiddagen var Oncopeptides ned 3 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?