1515
Annons
BÖRSEN: BANKER FORTSÄTTER UPP, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel uppåt liksom ledande Europamarknader.

Vid klockan 10.15 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 avancerat 0,9 procent till nivån 2.217. Aktier för nära 5 miljarder kronor hade hunnit omsättas på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 1,7 procent och franska CAC40 med 1,8 procent.

Autoliv gick starkast bland storbolagen med en uppgång på 3,3 procent, följd av Handelsbanken och Ericsson som steg 3,2 respektive 2,9 procent. Bland storbankerna, som gick starkt även på torsdagen, låg också Swedbank och Swedbank högt upp i vinnarlistan.

Byggbolaget Skanska har tagit en order värd motsvarande 2,3 miljarder kronor för arbeten i New York-stadsdelen Bronx, aktien klev upp 1,8 procent.

Lastbilskoncernen Volvo reserverar 4 miljarder kronor i det första kvartalet med hänvisning till ökad risk i kundaffären som en följd av ett förväntat sämre affärsklimat i Ryssland. Volvo-aktien vände upp till plus 0,8 procent efter att ha startat dagen nedåt.

Medicinteknikbolaget Getinge backade 2,6 procent och placerade sig därmed i botten av OMXS30. Bland förlorarna fanns också livekasinounderleverantören Evolution, som var ned 2,5 procent och molnkommunikationsbolaget Sinch på minus 1,9 procent.

Saab klättrade 4,6 procent till 352 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation för försvarskoncernen till köp, från behåll, och riktkursen till 410 kronor (250).

Installationsföretaget Instalco fortsatte ned 4,9 procent efter de senaste dagarna svaga utveckling i frånvaro av uppenbart negativa nyheter.

Bland aktier som gick svagt i förmiddagens handel fanns också Volvo Cars med en nedgång på 2,5 procent. Troax backade drygt 5 procent till 237 kronor. Carnegie har sänkt sin riktkurs för aktien till 270 kronor (315) med upprepad behållrekommendation.

Boozts aktie har dragits ned till behåll från köp hos danske Danske Bank Markets och med minskad riktkurs till 130 kronor (200). Nätmodehandlarens aktien tappade 5,8 procent på fredagsförmiddagen till 110 kronor.

Vidare har Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Inwido till sälj från köp. Fönstertillverkaren sjönk drygt 9 procent på börsen.

Moberg Pharma har beslutat om en fullt garanterad företrädesemission om cirka 121 miljoner kronor med en teckningskurs på 2:30 kronor. Läkemedelsbolagets aktie föll 34 procent till 2:85 kronor.

På fredagen var det handelspremiär på First North för Oneflow, som säljer lösningar för digitala avtal. Aktien betalades en dryg timme in i fredagshandeln kring 45 kronor, i linje med teckningskursen inför noteringen på 45 kronor.


Graf: OMXS30 den 8 april.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?