1515
BÖRSEN: SSAB VINNARE PÅ SMÅSUR HANDELSDAG, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen med trevande handel omkring oförändrade nivåer men humöret surnade på eftermiddagen. SSAB stack ut i det övre skiktet medan SKF tyngde index i botten.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.908. Aktier för 19,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På OMXS30 befann sig majoriteten av aktierna på minussidan.

SSAB utgjorde undantag och steg 2,6 procent. Efterfrågan på den europeiska stålmarknaden har återvänt och oro för lägre utbud efter årsskiftet har fått priserna att stiga, rapporterade DI. Finansmannen Sven-Olof Johansson har även passat på att köpa 1 miljon B-aktier i ståljätten under november månad för motsvarande 24 miljoner kronor sett till genomsnittskursen för månaden.

Bland övriga vinnaraktier återfanns SCA, Getinge och Ericsson med uppgångar i häradet 0,4-0,5 procent. I motsatt ände av listan fanns Securitas och SKF som backade 2 respektive 2,2 procent. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för kullagerbolaget till undervikt från neutral.

Finansmarknadsminister Per Bolund varnade i en intervju med Bloomberg bankerna för att anta att de skulle kunna lämna utdelningar efter utgången av 2020 på grund av den stora osäkerhet som råder. Bankerna presterade överlag sämre än index med störst nedgång för SEB som backade 1,7 procent.

Utanför OMXS30 rusade Immunicum drygt 27 procent efter beskedet om snabbspårsstatus från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för forskningsbolagets ledande kandidat ilixadencel för behandling av den sällsynta sjukdomen gastrointestinal stromacellstumör.

Även Oscar Properties syntes högt upp och steg 9,7 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring att ingå ett hyresavtal om en skolverksamhet i Nacka, samt avsiktsförklaring om en bostadsportfölj i norra Sverige med ett hyresvärde motsvarande cirka 20 miljoner kronor.

Bettingunderleverantören GIG har ingått ett avtal med en större europeisk mediaorganisation om att tillhandahålla plattform och tjänster inför en lansering av spelplattform under det första kvartalet 2021. Aktien stängde dagen upp 11,9 procent.

Elanders dotterbolag i Tyskland ser en ökad efterfrågan på logistiktjänster inom e-handel och kommer att öppna en större anläggning i nordvästra Tyskland. Beskedet mottogs väl och aktien steg 8,9 procent.

Carnegie har höjt riktkursen för Recipharm till 215 kronor från 170 kronor och upprepat sitt köpråd. Även Börsveckan och Affärsvärlden satte köpråd på kontraktstillverkaren i sina senaste utgåvor, och aktien var upp 4,5 procent till 180:30 kronor.

Scandic Hotels sjönk i stället närmare 10 procent. Dagens Industri satte sälj på hotellbolaget i måndagens tidning och pekar på en risk för att hotellkedjan kommer att ha ett ihållande negativt kassaflöde samt en svag balansräkning.

Danske Bank har inlett bevakning av GHP med köpråd. Vårdbolagets aktie klättrade 7,1 procent.

Gamingkoncernen Thunderful hade handelspremiär på Nasdaq First North Premier på måndagen och sista avslut gjordes vid 70 kronor från teckningskurs 50 kronor.Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag 7 december


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?