1515
EMU: LÖNEÖKNINGAR PÅ VÄG UPP, MEN DÄMPAD TREND – OXFORD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Löneökningstakten i euroområdet kommer att växla upp rejält 2021 och 2022, men det återspeglar mest bara en rekyl från de nedpressade nivåerna 2020. Den underliggande trenden förblir dämpad givet mycket lediga resurser på arbetsmarknaden och låga vinster i företagen.

Det skriver Oxford Economics i en analys.

De noterar att coronakrisen haft en helt oöverträffad effekt på löneökningarna. Det mått som ECB vanligtvis fokuserar på, ersättningar per anställd, föll plötsligt med 4,5 procent i årstakt förra våren när olika former av korttidsarbete stökade till det rejält i statistiken.

Ett bättre mått kan därför vara förhandlade löneökningar, som också sjunkit men inte alls på samma dramatiska vis. Löneökningstakten har sedan letat sig högre under slutet av 2020, men den lär förbli dämpad framåt, enligt Oxford Economics.

"Lediga resurser kommer att förbli en motvind. Förhöjd arbetslöshet, arbetare i korttidsarbete och nedgången i arbetskraftsdeltagande har försvagat arbetarnas förhandlingsstyrka", skriver de.

De räknar med att arbetslösheten i euroområdet visserligen börjar minska i långsam takt under det andra halvåret i år, men att det kan ta upp till tre år innan arbetslösheten är tillbaka till prepandemiska nivåer.

Företagen kommer inte heller att ha möjlighet att höja lönerna i närtid. Många har fått se sina vinster kollapsa till följd av alla restriktioner, även om pandemins effekter förstås skiljer sig stort mellan olika sektorer.

"Företagen kommer också att kämpa för att kunna höja priserna i denna osäkra tid, och trots en kortvarig uppgång i inflationen, ser vi inte några ihållande prishöjningar", skriver Oxford Economics.

Trots dessa hinder väntas den ekonomiska återhämtningen tillsammans med en normaliserad arbetsmarknad få löneökningstakten att stiga, vilket bör ge stöd åt konsumtionen och, till mindre del, även åt inflationen.

Oxford Economics räknar med löneökningar på 3,4 procent i euroområdet i år, men detta handlar till stor del om att många lämnar olika system för korttidsarbete. Inflationen stiger i år, men endast tillfälligt, och att inflationen förblir dämpad bidrar till högre reallöner. Det kommer dock att ta tid innan hushållens reala inkomster är tillbaka på förskristillväxten på 1,8 procent per år.Oxford Economics påpekar också att det bakom genomsnittet för euroområdet finns stora skillnader, där lönerna per anställd aldrig sjönk i Nederländerna och redan är tillbaka på förkrisnivåer i Tyskland, samtidigt som det väntas ta åratal för lönerna i Grekland och Italien att återgå till vad de var före pandemin. Någonstans mittemellan finns Frankrike och Spanien.

Det finns även stora skillnader i olika sektorer. Lönerna har, föga förvånande, påverkats mest i de delar av tjänstesektorn som drabbats hårdast av alla restriktioner.Bild: Löneökningar, ersättning per anställd, EMU


imageBild: Löneökningar, förhandlade löner, EMU


imageSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?