1515
Annons
BÖRSEN: ERICSSON PRESSAR INDEX, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick sämre än sina europeiska motsvarigheter på onsdagen. Storbolagsindexet pressades av tungviktare så som Ericsson där korruption i Irak fick aktien på fall.

Vid 12.45 var OMXS30 ned 0,6 procent till 2.268. Aktier för 10 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland de mest omsatta storbolagen stal Ericsson rampljuset i mindre positiv bemärkelsen när bolaget föll 13,6 procent under Stockholmsbörsens högsta omsättning. Förra veckans kommentarer om historiska regelefterlevnadsproblem i Irak följdes upp med ytterligare detaljer. Bland annat medgav bolaget korruption i Irak, rapporterade Dagens industri.

Bättre gick det för Swedish Match som steg 4,5 procent på sin kvartalsrapport. Resultaträkningen var i stort i linje med analytikernas förväntningar. Marginalen på rökfria produkter var något bättre och volymerna för den tobaksfria nikotinprodukten Zyn ökade med 56 procent i USA under kvartalet.

Även spelutvecklaren Stillfront kom med rapport där det justerade ebit-resultatet på 460 miljoner kronor var i linje med tidigare meddelade preliminära besked. För helåret 2022 spår Stillfront att den organiska tillväxten kommer att vara i mitten av ett ensiffrigt positivt intervall. I det första kvartalet 2022 förväntar sig bolaget en negativ organisk tillväxt på nivåer i linje med fjärde kvartalet 2021. Aktien handlades ned 5,4 procent.

Medicinteknikbolaget Vitrolife fick också ett kyligt mottagande på kvartalsrapporten. Ebitda-resultatet var i linje med föregående år medan motsvarande marginal krympte till 32 procent (43). Aktien handlades i botten på huvudlistan med en nedgång på drygt 14 procent.

Desenios rörelseresultat mer än halverades i det fjärde kvartalet och aktien, som för länge sedan halverats från teckningskursen 72 kronor, föll 10 procent till 13 kronor.

Bland övriga rapportförlorare syntes batteriladdleverantören CTEK som föll 4 procent och Irras som var ned 12 procent. Teknikbolaget Sivers Semiconductors sjönk 13,5 procent på rapport och en sänkt rekommendation från Nordea behåll från köp med motiveringen att aktien handlas till en rimlig värdering.

Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, gick i motsatt riktning och steg 6,4 procent efter ett fjärde kvartal som bjöd på kraftigt ökad omsättning och rörelseresultat.

Castellums fjärde kvartal var i linje med analytikernas förhandstips men utdelningen höjdes till 7:60 kronor mot väntade 7:16 kronor. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd Rutger Arnhult att han ser ett slut på gratis värdeökningar som en följd av låga räntor och sjunkande avkastningskrav, och menade att det kommer att krävas hårdare jobb med hyror och drift för att få upp värdet på fastighetsbestånden. Aktien började försiktigt men klättrade och var vid lunchtid upp 3,2 procent.

På rekommendationsfronten menade DNB att en rekonstruktion av SAS ser ofrånkomlig ut om bolaget inte ska gå i konkurs och kapade riktkursen med 60 procent till 40 öre (1:00) med upprepad säljrekommendation. Aktien störtdök 20 procent.

Bravida-aktien lyfte 2,8 procent efter att både Carnegie och DNB höjt sina rekommendationer till köp.

Wihlborgs, som rapporterade på tisdagen, handlades upp 4,5 procent efter att Handelsbanken höjt rekommendationen till behåll från tidigare köp.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 onsdag den 16 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?