1515
USA: NÄRINGSLIV VÄDRAR TRUMPAVSMAK EFTER ONSDAGENS "KUPPFÖRSÖK"

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett flertal storbolagsledare som arbetat tätt ihop med Donald Trump de senaste fyra åren slöt på torsdagen upp i fördömandet mot den amerikanske presidenten och hans ogrundade anklagelser om valfusk, strax efter att militanta supportrar stormat kongressbyggnaden.

Både näringslivsorganisationer och enskilda chefer fanns med i kören som krävde ett slut på våldsamheterna sedan intrånget mot USA:s högsta politiska församling tvingat fram en evakuering av ledamöterna.

Ett av de skarpaste uttalandena kom från näringslivsorganisationen för byggbranschens ordförande, Sean McGarvey, som gick så långt som att uppmanade rättsvårdande instanser att utreda presidenten och några av hans närmaste politiska medhjälpare som Texas- och Missouri-senatorerna Ted Cruz och Josh Hawley.

"Vi kräver en kommission för att utreda och identifiera instiftarna och koordinatorerna bakom detta kuppförsök och kräver att de ställs inför rätta. Om inte saken hanteras omedelbart riskerar vi att stå inför några av de värsta veckorna i det här landets historia. Det är illa, men det kan också bli mycket, mycket värre", varnade Sean McGarvey.

Bland vd:ar som uttalade sig märktes flera namn som tidigare arbetat nära Donald Trump i frågor som handel, skattefrågor och ekonomi. Den mest notabla tidigare Trumpallierade var riskkapitalbolaget Blackstones vd, Stephen Schwarzman, i en intervju med Wall Street Journal.

"Revolten som följde presidentens uttalanden är motbjudande och en ren styggelse mot de demokratiska principer vi som amerikaner håller kära. Maktöverföringen måste få ske fredligt", sade Stephen Schwarzman.

En annan som uttryckte sin avsmak och oro var Apples vd Tim Cook som kallade händelseutvecklingen "sorglig och skamlig". Även de andra stora techbolagens chefer agerade. Twitter och Facebook stängde av Donald Trumps konton, där han uppmanade de åhörare som sedermera stormade kongressbyggnaden att "kämpa".

Fyra personer avled till följd av stormningen av Kapitolium, vari kongressledamöterna satt för att genomföra den vanligtvis närmast ceremoniella elektorsrösträkningen från det presidentval som togs hem av Joe Biden den 3 november i fjol. En kvinna sköts till döds av polis och mängder med skjutvapen, rör- och brandbomber beslagtogs.

Donald Trump hade tidigare under kvällen hållit ett anförande inför folksamlingen med nya ogrundade utspel om att Demokraterna försöker stjäla valet och upprepat att han inte tänker vika ned sig i frågan. Joe Biden gick i ett tal i nationell tv ut och bannade stormningen.

"Vår demokrati är under belägring i en attack vars like vi aldrig sett förut. Det är kaos, angränsande till ett uppror, och det måste få ett slut. Jag begär att denna mobb drar sig tillbaka och låter demokratin ha sin gång", sade han.

Vice president Mike Pence, som beordrats av president Donald Trump att intervenera i den vanligtvis högst ceremoniella utnämningen av Joe Biden, vägrade att åtlyda landets högsta ledare fram till den 20 januari.

"Jag anser att det är i linje med mina edsvurna löften att försvara konstitutionen. Detta hindrar mig från att egenmäktigt bestämma vilka röster ur elektorskollegiet som ska räknas och inte", skrev Mike Pence i ett brev till ledamöter på onsdagen, enligt CNBC.

Sammanträdet återupptogs sent på onsdagen och in på torsdagen för att räkna ihop elektorsrösterna. Flera andra tunga republikanska namn, bland annat senatens talman Mitch McConnell, gav från talarstolen Joe Biden och den amerikanska demokratin sitt stöd och krävde ett slut på presidentens vägran. Mitch McConnell gav tidigt sitt stöd åt presidenten i fråga om att pröva valresultatet i juridiska instanser, men samtliga domstolar har kastat ut Trumpadministrationens stämningar och kallat dem grundlösa.

Fortsatt är det dock ett hundratal republikanska ledamöter som står bakom Donald Trumps försök att stoppa Demokraterna, som fick ny vind i seglen på onsdagen då de sista två senatsplatserna föll i partiets favör vid omvalet i Georgia.

Det innebär att Demokraterna nu har full politisk makt på nationell nivå med Vita huset och majoritet i kongressens båda kamrar för första gången på tio år. Nya förhandlingar om stödpaket och infriandet av ekonomiska vallöften ser således ut att bli lättare. Den tidigare minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, sade på onsdagen att nya stödpengar direkt till medborgarna är högsta prioritet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?