1515
KINA: EVERGRANDE MEDDELAT BANKER OM BETALNINGSINSTÄLLELSE - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Evergrande Group har meddelat banker om inställda räntebetalningar i nästa vecka, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Om uppgifterna stämmer närmar sig den skuldtyngda och likviditetskrisande kinesiska fastighetsgiganten nu konkurs.

Flera stora kreditgivare har fått information om att räntebetalningar på banklån kommer förfalla, enligt källorna. Händelseutvecklingen närmar sig således alltmer konkurs och vad som i så fall blir en av landets och världens största rekonstruktioner genom historien.

I slutet på förra veckan beordrade Kinas finansinspektion flera banker med krediter utställda till Evergrande om att bolaget skulle ges rätten att omförhandla villkor och därmed ges tillfällig lättnad. Sådana diskussioner pågår fortsatt, enligt nyhetsbyråns källor, men betalningsinställelse nästa vecka ska ändå i princip vara oundviklig.

Evergrande Group har mer än 300 miljarder dollar i skulder på balansräkningen och Peking har alltså via myndigheterna redan vidtagit åtgärder. Hittills har det dock inte meddelats om huruvida Evergrande kommer tillåtas gå i konkurs från statlig nivå. Spridningsriskerna har av bedömare omtalats som ett "Kinas Lehman Brothers" då kreditgivarna blir utan återbetalning och tvingas till stora nedskrivningar som kan leda till nya konkurser, ökad arbetslöshet och i förlängningen social oro i landet.

Av obligationsmarknaden att döma förväntas de som köpt Evergrandes skuldbrev och därmed förmedlat lån till verksamheten få ytterst lite tillbaka och flera analytiker har beskrivit en stundande konkurs som oundviklig. Analytiker har dock också lyft fram att risken för spridningseffekter är klart lägre i Kina än vad som blev fallet med just Lehman Brothers kollaps, som utlöste den globala finanskrisen 2008.

Den senaste veckan har depositionsbetalande kunder som väntar på att fastigheter ska färdigställas protesterat vid Evergrandes kontor runtom i Kina och den senaste törnen mot bolaget var en försäljningsrapport som publicerades på tisdagen. Försäljningen i augusti har mer än halverats från närmast föregående månader, som dessutom är säsongsmässigt svagare i Kinas fastighetsmarknad.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?