1515
NEW YORK: UPPGÅNGAR, TEKNIKAKTIER I TOPP, S&P 500 +0,5% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna handlades upp på torsdagen. Teknikaktier attraherade investerare när amerikanska långräntor backade.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 34.466, samtidigt som S&P 500 ökade 0,5 procent 4.239. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stärktes 0,8 procent till 14.020.

Inflationssiffrorna för maj månad, som offentliggjordes före öppning, tilldrog sig stort intresse och visade att konsumentpriserna ökat mer än väntat. Förväntat enligt Trading Economics sammanställning var att KPI i USA skulle ha stigit med 4,7 procent i maj jämfört med motsvarande månad i fjol, men utfallet blev 5,0 procent.

"Ytterligare en överraskning på ovansidan men en viktig detalj är att mycket av prisökningarna är av övergångskaraktär, så jag tror inte att Fed-ledamöterna kommer att vara särskilt bekymrade", kommenterade Mizuhos seniorekonom Colin Asher till Reuters.

Amerikanska tioårsräntan steg initialt efter KPI-statistiken, men vände senare ner igen och handlades under 1,45 procent för första gången sedan i februari. Den sjunkande tioårsräntan gav stöd till teknikaktier, inte mist Google och Microsoft som steg 1,2 respektive 1,4 procent.

Signet Jewelers, en stor återförsäljare av danska Pandoras smycken, rusade nära 14 procent efter att bolaget presenterat en stark kvartalsrapport och höjt sina prognoser. För det första kvartalet i räkenskapsåret 2022, vände Signet till en större vinst än väntat och mer än dubblade den jämförbara försäljningen.

Pfizer steg 2,2 procent efter att USA:s president Joe Biden aviserat att USA ska finansiera tillverkning av 500 miljoner doser covid-19-vaccin, till ett värde av cirka 3,5 miljarder dollar, som ska skänkas till låginkomstländer.

Tesla kommer att börja leverera en ny prestandaversion av Model S för att konkurrera med de lyxmärken som kommit ut på banan inom elbilssegmentet, rapporterade Reuters. Aktien steg 1,9 procent.

Gamestop föll drygt 25 procent efter att bolaget aviserat intresse att emittera och sälja upp till 5 miljoner aktier. AMC Entertainment, en annan aktie som frekvent omnämns på Reddit-forumet Wallstreetbets, backade cirka 13 procent.

United Airlines uppges föra långt gångna samtal med Boeing om att köpa ett "betydande" antal flygplan, bland annat åtminstone 100 av modellen 737 Max. Källor med insyn uppgav för Bloomberg att samtalen är ett led i Uniteds arbete med en större uppgradering av sin flygplansflotta. Boeing steg 0,1 medan United backade 1,7 procent.

Original Bark Company, som säljer hundprodukter, har tagits upp till bevakning av Jefferies med en köprekommendation som motiveras med stark abonnemangstillväxt och en satsning på att använda varumärket inom nya kategorier. Aktien var upp 3,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,45 procent.Graf: S&P 500 torsdag den 10 juni image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?