1515
Annons
SALTX TECHNOLOGY: FÖRSTÄRKER SAMARBETET MED ABB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Energibolaget Saltx Technology förstärker sitt samarbete med ABB för att utforska ny teknik för så kallad elektrisk kalcinering. Bolagen ska tillsammans undersöka möjligheterna att använda tekniken för andra industriella processer i syfte att minska koldioxidutsläppen vid produktion av bränd kalk, cement och andra kalcineringsprocesser.

Det framgår av ett pressmeddelande från Saltx.

I fjol påbörjade Saltx utvecklingen av en egenutvecklad laddningsreaktor. I februari i år berättade bolaget om hur laddningsreaktorn har fler användningsområden och lämpar sig väl för det som kallas kalcinering.

"En stor fördel med vår nya laddningsreaktor är förmågan att nå mycket höga temperaturer och skalbarhet vilket är en stor fördel för industrin. Resultaten vi har fått hittills överträffar våra förväntningar och vi är glada över att utöka vårt samarbete med ABB", uppger Carl-Johan Linér, som är vd för Saltx Technology, i torsdagens pressmeddelande.

De båda bolagen tar nu ytterligare steg framåt för att skala upp tekniken för en framtida kommersialisering, heter det. Bolagen kommer nu att vidareutveckla teknologin och gemensamt utforska potentialen för olika användningsområden.

"ABB vill ligga i framkant i omställningen från fossil till förnybar energi inom industrisektorn. Att samarbeta med Saltx i utvecklingen av en teknologi som har potential att kraftigt minska koldioxidutsläppen vid kalcinering är därför av stort intresse för oss", säger Björn Jonsson som är Hub Manager vid Process Industries som är en division inom ABB:s affärsområde Process Automation.

Kalcinering är en process där fasta material förändras genom upphettning till hög temperatur, dock ej till materialets smältpunkt.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?