1515
HALVLEDARE: "CHIPAGEDDON" BESTÅR TILL MINST 2023 - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bristen på halvledare – en kris som kommit att kallas "chipageddon" av vissa bedömare - kan enligt rådgivarfirman Forrester komma att bestå ända till 2023, enligt en analys som publicerats av analyschefen Glenn O'Donnell.

Frågan om halvledarbristen är ett dynamiskt och mångfacetterat problem som än så länge inte visar några tecken på att avta, enligt Forrester.

"Efterfrågan kommer förbli hög och utbudet begränsat, vilket gör att vi förväntar oss att bristen består genom hela 2022 och in på 2023", skriver analyschefen.

Chippen finns i allt från spelkonsoler, mobiltelefoner och bilar till eltandborstar, väckarklockor och tvättmaskiner. Just nu är utbudet för svagt för att tillförse efterfrågan, men det finns också en intern dynamik där exempelvis bristen på de mest avancerade chippen för PC-datorer kan komma att lätta något under det närmaste året.

Datacenter väntas samtidigt driva upp efterfrågan efter ett i efterfrågebemärkelse ganska svagt år 2020.

"Sammantaget ser vi inget annat än en rusning efter chip när allt ska styras samtidigt som tillväxten inom IT-moln och kryptovalutamining", skriver Glenn O'Donnell.

Så sent som i förra veckan uttryckte vd:n för tyska halvledarkoncernen Infineon att branschen är "i outforskad terräng" vad gäller de brister som uppstått i pandemin.

Särskilt drabbade har biltillverkarna varit, sedan produktionsstopp med avbeställningar förkortats väsentligt mot tidigare planer men inte tillräckligt snabbt för att hindra chipindustrin från att i stället rikta utbudet mot den dramatiskt ökade efterfrågan i den av hemarbetstrender gynnade hemelektronikbranschen.

TSMC, som har världens största chipgjuteriverksamhet, har uppgett att chiptillverkningen avsedd för bilindustrin kommer motsvara efterfrågan redan i juni. Den prognosen har risats från vissa analytikerhåll.

"Om man lyssnar på Ford, BMW och Volkswagen så har alla riktat ljuset mot flaskhalsar i kapaciteten sedan de inte kunnat få tag på chip för att tillverka bilar", sade Patrick Armstrong vid Plurimi Investment Managers till CNBC i förra veckan.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?