1515
BÖRSEN: UPP MED OMVÄRLD, ANOTO UPP EFTER EMISSION, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen och ledande Europabörser inledde tisdagen uppåt. Stämningen lyfts av godkänt stödpaket i USA och förhoppningar om att det kan komma att utökas.

Vid klockan 9.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.895. Aktier för 1,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På Europabörserna var det också muntert med uppgångar på 0,6 respektive 0,5 procent för DAX i Tyskland och CAC40 i Frankrike.

Mest omsatt var Astra Zeneca, som steg 1,9 procent, följt av pandemiförloraren SAS som steg 6,9 procent efter en uppgång med 15 procent på måndagen. I Oslo steg Norwegian 20 procent på tisdagen efter 30 procent dagen före.

Rutger Arnhult föreslås som ny styrelseordförande i Castellum. Han har informerat valberedningen om att han kommer att sluta som vd i Klövern samt lämna styrelsen i Klövern och Corem Property Group. Han lämnar sin jobbet som vd för Klövern, som han haft sedan 1 januari 2012, senast den 25 mars nästa år.

Castellums valberedning är samtidigt oenig om förslaget. Vincent Fokke, som representerar Stichting Pensioenfonds ABP, och Charlotte Strömberg, styrelseordförande i Castellum, reserverar sig mot förslaget om att välja Rutger Arnhult till ny styrelseordförande.

De konstaterar bland annat att Rutger Arnhult i praktiken kontrollerar Klövern och Corem Property Group, som är konkurrenter till Castellum. De avser lämna ett alternativt förslag till styrelsesammansättning.

Castellums aktie var upp 2,5 procent, Klövern var upp 0,9 men handlas på tisdagen utan rätt till utdelning. Corem Property Group var ned 0,3 procent.

Teknikbolaget Anoto gör en riktad emission om 9 miljoner stamaktier till en kurs om 0:90 kronor per aktie.

Emissionen tecknas av Rothesay Limited som är största ägare i chipbolaget Sivers med cirka 23 procent av aktierna. Emissionen kommer att tillföra Anoto cirka 8 miljoner kronor och medför en utspädningseffekt om 4,8 procent. Aktien i Anoto stängde strax under 80 öre på måndagen och steg 14 procent på tisdagen till omkring 0:91 kronor.

Karolinska Development ökar det bokförda värdet av Umecrine Cognition med 234 miljoner kronor efter tidigare positiva fas 2a-resultat. På måndagen kom beskedet att Karolinskas portföljbolag Aprea Therapeutics läkemedelskandidat eprenetapopt i fas 3 inte nådde primärmåttet. Karolinska äger 8,4 procent av Aprea och aktien i Karolinska Development sjönk med nästan 18 procent på måndagen.

På tisdagen handlades aktien upp 4,7 procent.OMXS30 under måndagen:

image Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?