1515
BÖRSEN: SMÅSUR INLEDNING INFÖR JULLEDIGHETEN, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade sista handelsdagen innan julhelgen med en nedgång. Defensiva teleoperatörer samsades med konjunkturkänsliga Autoliv i toppen av OMXS30.

Vid klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,3 procent till nivån 1.859. Aktier för 1,9 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen på OMXS30 var nyhetsagendan relativt tunn. I toppen fanns Autoliv, Telia och Tele2 med uppgångar i spannet 0,4-0,7 procent. Atlas Copco, H&M och Alfa Laval syntes i den andra änden av listan. Där låg nedgångarna mellan 0,7 och 1,2 procent.

Skanska har tecknat avtal med Network Rail om att bygga en ersättningsbro i Storbritannien. Kontraktet som är värt cirka 580 miljoner kronor kommer att inkluderas i orderingången för fjärde kvartalet 2020. Byggbolaget var upp 0,4 procent.

Skattemyndigheten i Frankfurt har begärt att SEB:s tyska dotterbolag DSK Hyp ska betala källskatt motsvarande över 4 miljarder kronor retroaktivt på utdelningar från tyska aktier från mer än 5 år tillbaka. SEB motsätter sig beslutet och aktien handlades marginellt sämre jämfört med indexet som helhet.

Efter Nobinas rapport på tisdagen höjer Nordea Markets och Kepler Cheuvreux sina riktkurser för bussoperatören. De båda analyshusen har sedan tidigare köprekommendation och båda anser nu att 75 kronor är en rimlig kursnivå för bussoperatören (70). Aktien var upp 4,8 procent till 68:60 kronor.

Private equity-bolaget EQT:s fond Infrastructure V har lagt ett bud på det norska bolaget Torghatten som är verksamt inom passagerartransport. Budet uppgår till 175 norska kronor per aktie kontant. EQT-aktien steg drygt 2 procent.

K-Fastigheter avancerade 2,7 procent. Fastighetsbolaget har ingått avtal med Alhem Fastigheter om förvärv av en fastighet i Västerås. Planen är att bygga hyresrätter där investeringen bedöms uppgå till 252 miljoner kronor med ett marknadsvärde om 341 miljoner kronor vid färdigställande. Årligt hyresvärde bedöms uppgå till cirka 15,2 miljoner kronor.

I fastighetssektorn har Serneke tecknat entreprenadavtal med Riksbyggen om att bygga 99 lägenheter. Ordersumman uppgår till 183 miljoner kronor. Aktien backade 2,4 procent.

Industrikonglomeratet Lifco förvärvar en produktportfölj av det amerikanska dentalproduktsbolaget Contacez. Den förvärvade portföljen omsatte cirka 2,2 miljoner dollar under 2019. Aktien steg 0,4 procent.

Bioinvent var upp 1,7 procent efter att bolaget meddelat 3 miljoner dollar i milstolpsbetalning från Pfizer. Betalningen sker inom ramen för de båda företagens forskningssamarbete och licensavtal avseende cancerimmunterapi.

Skalpkylningsbolaget Dignitana har genomfört en riktad nyemission om 75 miljoner kronor. Swedbank Robur Microcap, Handelsbanken Fonder, FE Fonder och Alcur Fonder var de som tecknade. Kursen i emissionen blev 7:50 kronor per aktie, jämfört med onsdagsförmiddagens kurs på 8:40 kronor efter en uppgång på 6,8 procent.

Evolution har tecknat ett avtal med JVH Group som gör hela bolagets produktportfölj tillgänglig i Nederländerna efter den första september 2021 då marknaden väntas omregleras för onlinespel. Aktien reagerade med en uppgång på 2,4 procent.

Stillfront handlas på onsdagen första dagen efter split 10:1. Avsluten gjordes vid 104 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 23 december


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?