1515
BÖRSEN: LUGN START MED HANDEL NÄRA REKORDNIVÅ, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades oregelbundet i den tidiga handeln på fredagen. OMXS30 var under en kort stund dock uppe och nosade på sin rekordnivå.

Vid klockan 10.18 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 2.275. Aktier för drygt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten var de ledande Europabörserna sjönk börserna i London och Frankfurt med 0,3-0,4 procent medan Parisbörsen var i det närmaste oförändrad

Bland de mest handlade storbolagen på OMXS30 anfördes uppgången av Atlas Copco som steg över 1 procent. Både Investor och Hexagon höjdes med drygt 1 procent vardera. Electrolux gick åt motsatt håll med en nedgång på knappt 1 procent.

Assa Abloy backade med strax under 1 procent. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för låsbolaget till behåll från köp. Samtidigt har SEB höjt sin riktkurs för Assa till 270 kronor från tidigare 250 kronor.

JP Morgan sänker sin rekommendation för Swedish Match till neutral från övervikt. Aktien vek ned 0,5 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Embracer med rekommendationen köp och riktkursen 300 kronor. Aktien sågs upp med drygt 0,5 procent till 229:50 kronor.

Skistar raderade ut uppgången efter torsdagens rapport då aktien stängde upp 1 procent. I den inledande handeln på fredagen var aktien ned drygt 3 procent efter en insynsförsäljning av bolagets operationella chef i en affär värd cirka 2 miljoner kronor.

Teckningskursen i den riktade emission som fastighetsbolaget Amasten genomförde efter börsens stängning på torsdagen blev 10:25 kronor per aktie. Bolaget tillförs cirka 666 miljoner kronor före emissionskostnader. Rabatten i kursen låg på drygt 5 procent. Aktien tappade lite under 2 procent.

Cortus Energy ska hämta in nästan 65 miljoner kronor i en företrädesemission säkerställd till 70 procent. Villkoren har satts till 6:54 med en teckningskurs motsvarande 0:40 kronor per aktie. Aktien straffades med en nedgång på 21 procent till cirka 0:53 kronor.

Forskningsbolaget Immunicum tillförs cirka 141 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 4:25 kronor per aktie motsvarande en kursrabatt på drygt 7 procent och med en utspädning på cirka 17 procent för befintliga aktieägare. Aktien backade drygt 4 procent.

Djurhälsobolaget Intervacc har fått ett positivt utlåtande i Europa bör sitt vaccin mot hästkvarka. Ett besked från EU-kommissionen väntas under tredje kvartalet 2021. Aktien steg med 4 procent.

Karolinska Developpment kommer att få en positiv resultateffekt på en kvarts miljard kronor eller cirka 1:42 kronor per aktie i det andra kvartalet efter en ökning av det bokförda värdet i Dilafor. Aktien var en vinnare med en uppgång på 18 procent.

Braincool har fått en order värd cirka 0,3 miljoner kronor, vilket bolaget beskriver som en "genombrottsorder". Aktien ställdes upp 4,5 procent.

Tillströmningen av nya handlade bolag i Stockholm fortsätter. Bland nytillkomna bolag på fredagen finns Codemill och djurhälsobolaget Vimian som båda tar plats på First North.

På fredagen gör Codemill debut på First North. Inför noteringen gjorde bolaget en emission på 48 miljoner kronor med teckningskurs 19 kronor per aktie, vilket värderade mjukvaru- och teknikbolaget till 247 miljoner kronor. Emissionen tecknades till 211 procent. I den tidiga fredagshandeln syntes avslut vid 16:80 kronor motsvarande en nedgång på 12 procent.

Premiär på First North är det även för djurhälsobolaget Vimian. Inför noteringen gjorde bolaget inget erbjudande till allmänheten utan en placing av befintliga aktier till institutionella och kvalificerade investerare. Teckningskursen var 76 kronor. Avslut noterades vid 79:27 kronor motsvarande en uppgång på 4 procent.

Två andra bolag som börjar handlas på First North under fredagen är Hexicon och Physitrack.

Erbjudandet av aktier i Physitrack, ett B2B SaaS-bolag och virtuell vårdgivare inom distansbaserad vård, uppges ha blivit kraftigt övertecknat. Priset i erbjudandet fastställdes till 40 kronor. Med avslut på cirka 46:31 kronor var aktien upp 16 procent från teckningskursen.

Teckningskursen i Hexicon var 3 kronor per aktie i ett erbjudande som av bolaget beskrivs som "kraftigt övertecknat". Med avslut vid strax under 3:29 kronor hade aktien stigit med 10 procent jämfört med teckningskursen.

Archelon Natural Resources gör sin första handelsdag på marknadsplatsen NGM Nordic SME. Avslut i bolaget som delades ut till aktieägarna i Archelon, numera namnändrat till Qlosr, noterades vid lite drygt 0:02 kronor.

Den nyemission på 26,2 miljoner kronor som Eevia gjorde inför sin notering på Spotlight tecknades till 416 procent. Investerare får dock vänta på att handla med aktien då preliminärt datum för start av handeln är satt till den 29 juni, 2021.


Graf över OMXS30 på fredagen

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?