CREDIT SUISSE: ILSKA MOT VD I EGNA LEDEN EFTER ARCHEGOS - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ilska riktades mot Credit Suisses vd Thomas Gottstein från de anställda i ett andra internt möte sedan kollapsen av hedgefonden Archegos, dit banken ställt ut stora krediter och sedermera tvingats vinstvarna, rapporterar Bloomberg News.

Credit Suisse-vd:n kallade in dussintals höga chefer till ett globalt konferenssamtal sent på tisdagen, efter att banken gått ut med att förlusterna från Archegos kan uppgå till 4,7 miljarder dollar.

Gräddan i banken hade just tilldelats bonus i form av aktieoptioner, som på grund av Archegos-fadäsen nu är värda omkring 20 procent mindre än när de delades ut.

Thomas Gottstein grillades i fråga om den exponering banken tagit på sig och vilken riskprofil som egentligen hade varit lämplig, samt frågades ut om hur det var möjligt att Credit Suisse kunde hamna sist i kön när banker skulle ut genom den så kallade dörren i tvångslikvidationen av portföljen.

Vd:n hade det kämpigt med att ge fullständiga svar, skriver Bloomberg News med hänvisning till källor. I stället försökte han fokusera på att rikta uppmärksamheten mot att snart en ny ordförande i form av Antonio Horta-Osorio tillträder och att strategier då kommer ses över.

Thomas Gottstein tillträdde som vd för inte så länge sedan, efter den stora turbulens som pågick runt före detta vd:n Tidjane Thiam och spionageskandalen kring den förre förvaltarchefen Iqbal Khan, som avhandlades i ett avsnitt av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney nyligen.

När Thomas Gottstein kom in som vd uttryckte han klart och tydligt att banken skulle se till att städa upp och bättra på sitt rykte, men sedan dess har flera stora kreditförluster fått tas upp till räkenskaperna på grund av bristfällig kreditvärdering. Utöver skandaler som Wirecard har också Credit Suisse funnits med i bilden i det kollapsade försäkringsbolaget Greensill samt i kontorshotellfloppen Wework.

Credit Suisse har avböjt att ge någon kommentar om konferenssamtalet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?