1515
Annons
BÖRSEN: ERICSSON OCH EVOLUTION BACKAR, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel oregelbundet. Rapporter om flera oroligheter i Ukraina mottogs med ett relativt lugn på marknaden efter tidigare svängningar i veckan. Med knappt en dag kvar på veckan är börsindex i Stockholm ned med några procent.

Vid 10.15-tiden var OMXS30 ned 0,4 procent till 2.220 och aktier för drygt 4 miljarder kronor hade omsatts på börsen. Ute på de ledande Europabörserna noterades mestadels mindre rörelser med en mindre uppgång på Parisbörsen.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 handlades Ericsson ned med knappt 2 procent. Aktien har haft några tunga dagar sedan telekombolaget medgav korruption i Irak. Även livekasinobolaget Evolution ställdes ned med 2,5 procent.

Nordea och Swedish Match låg i topp på OMXS30 med uppgångar på 1,5 respektive 1 procent.

På torsdagskvällen släppte Lundin Mining sitt bokslut där försäljningen inkom över förväntningarna medan nettoresultatet på 229 miljoner dollar inte nådde upp till konsensus som låg på 294 miljoner dollar. Produktions- och kostnadsprognosen för 2022 upprepades.

Marknaderna nåddes under torsdagskvällen även av beskedet att Lukas Lundin lämnar alla sina styrelseuppdrag vid de kommande årsstämmorna på grund av allvarlig sjukdom. Därmed kommer Lundin Mining, Lundin Gold och Lucara Diamond att behöva tillsätta nya styrelseordföranden.

Lundin Mining sågs upp 2 procent, Lundin Gold stärktes cirka 1,5 procent medan Lucara Diamond vek ned 0,2 procent.

Storytels vd och grundare Jonas Tellander avgår i samband med ljudboksbolagets bokslut men avser kvarstå i styrelsen. Siffrorna i det gångna kvartalet visade på en större förlust än väntat samtidigt som försäljningen kom in något under förväntningarna. Ebitda-marginalen spås av bolaget ligga inom ett intervall på -3 procent till 0 procent under 2022. Aktien var en förlorare med en nedgång på 20 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe fortsatte ned med 5 procent efter torsdagens nedgång på nästan 7 procent efter bokslutet.

Rapporterna fortsätter att strömma in, men huvudsakligen är det nu lite mindre bolag som lägger fram sina siffror.

Djurhälsobolaget Swedencare föll över 6 procent efter sitt bokslut trots en mer än fördubblad omsättning och en kraftig resultatförbättring i spåren av förvärv. Den organiska, valutajusterade, tillväxten var dock mer beskedliga 10 procent.

Precise Biometrics, som levererar identifieringsmjukvara, presenterade en i stort sett oförändrad förlust i det fjärde kvartalet trots ökad omsättning. Aktien tappade närmare 6 procent.

Vindkraftbolaget Eolus som vände till förlust i kvartalet sänktes med närapå 9 procent. Samtidigt har bolaget valt att skjuta upp projektet Öyfjellet ytterligare ett kvartal efter nya förseningar.

Ovzon meddelar att uppskjutningen av satelliten Ovzon 3 kommer att försenas, men är planerad att ske under senare delen av 2022. I rapporten landade rörelseresultat för det fjärde kvartalet på -29 miljoner kronor (-19). Aktien sjönk nästan 7 procent.

Lexingtons grundare har sålt aktier motsvarande drygt 68 procent av kapitalet och rösterna i bolaget till finländska Manna & Co i en affär för 36 kronor per aktie. Priset innebär en premie om 2,3 procent i förhållande till stängningskursen för Lexington-aktien på torsdagen. Ett budpliktsbud väntas. Aktien steg drygt 2 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 18 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?