1515
NOBINA: BRA TILLVÄXTMÖJLIGHETER I BÅDE CARE OCH BUSS – VD (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Strukturell tillväxt, förvärv och intåg i närliggande verksamheter ska ta bussoperatören Nobina mot de nya finansiella målen. Det var budskapet från ledningen på onsdagens kapitalmarknadsdag.

"Vi har bra tillväxtmöjligheter inom såväl Care som Bussegmentet och vi har en underliggande tillväxt (marknad) om 3-4 procent per år. Vi ser också möjligheter att lägga till verksamheter inom buss men också närliggande områden inom servicetrafik, och inom båda områdena kommer vi att ha fortsatt strukturerat fokus på förvärv", sade vd Magnus Rosén.

Enligt de nya målen ska utdelningen uppgå till 60 procent av årets vinst och tillväxten i nettoomsättning ska vara 7 procent jämfört med det tidigare målet om 5 procent. Samtidigt ska ebita-marginalen uppgå till 6,5 procent. Det tidigare lönsamhetsmålet var en ebt-marginal (resultat före skatt) på 5 procent.

Som jämförelse växte bolaget närmare 25 procent under det första halvåret i år med en ebita-marginal på 9,3 procent. Siffrorna för det innevarande året möter dock svagare omsättning från förra året som tyngdes av pandemin. Lönsamheten är dessutom något dopad från Samtrans omställning till testverksamhet för covid-19 som har en högre marginal och de senaste tolv månaderna stod detta segment för 1 miljard av den totala tillväxten på 1,9 miljarder kronor. Segmentets ebita-marginal har samtidigt ökat från dryga 10-11 procent innan pandemin till närmare 30 procent de senaste tolv månaderna.

En annan nyhet var att bolaget delar upp verksamheten i nya affärsområden där kärnområdet Nobina Bus får sällskap av Nobina Care och Nobina Mobillity. Av de tre står Nobina bus för 90 procent av intäkterna medan Mobillity står för 10 procent. Mobillity omfattar bolagets satsning på e-tjänster och service till resenärer i form av reseplanerare. Här var budskapet att affärsområdet än så länge fokuserar på nedladdningar och användare och hur stor tillväxten i pengar ser ut vill ledningen inte skina något ljus på.

Förutom den strukturella tillväxten från bland annat urbanisering, åldrande befolkning och miljöfokus med mer kollektivtrafikresande som uppskattas till 3-4 procent, ska bolaget växa organiskt genom att ta sig in på nya geografiska marknader men även närliggande segment. Som exempel nämndes att situationen med covidtestning har gett insikter om att framförallt Care kan sträcka ut tentaklerna i flera riktningar. Bolaget har bland annat partnerskap mer logistik och budbolag så som Bolt och Bring.

Förvärvsambitionerna kvarstår och inom Care ser bolaget stora möjligheter i Danmark som har en liknande modell för färdtjänst som i Sverige men där marknaden är mer fragmenterad med flera mindre aktörer som kan vara potentiella målbolag. Frågan om hur stor del av tillväxten som ska komma från förvärv respektive organiskt lämnades dock obesvarad.

"Vi har inte delat upp delarna. Det vi säger är att vi ska växa 7 procent per år", sade vd Magnus Rosén.

En annan fråga som kom upp under frågestunden var om bolaget känner någon oro inför det kommande valet i Sverige och om ett eventuellt förändrat styre kan komma att innebära att driften av kollektivtrafik och färdtjänst kan förstatligas – en fråga som Nobina Bus-Sveriges chef Henrik Dagnäs uppgav sig ha fått svara på ofta.

"Den kommer alltid upp när det är val. Inom de områden som har tagit in driften ser vi att kostnaderna ökar. Jag tror att regeringar kommer att göra en analys och se vilka negativa och positiva effekter en sådan förändring får. Frågan är alltid på bordet men jag tror inte att det kommer att hända", sade Henrik Dagnäs.

Marknadens reaktioner på dagens besked blev något blandad. När målen presenterades steg aktien men under presentationerna föll kursen tillbaka och slutade dagen med en nedgång på 1 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?