1515
ARCELOR MITTAL: AVSER BYGGA FOSSILFRI STÅLENHET I SESTAO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arcelor Mittal, världens största ståltillverkare, meddelar att bolaget kommer bygga en ny produktionsfacilitet i Sestao, Spanien, med elektriska ljusbågsugnar (EAF:er). Enligt bolaget kommer det bli världens första stålfabrik med nollutsläpp och förväntas stå klart 2025.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Därtill har Spaniens regering åtagit sig att investera en miljard euro i en vätgasproduktionsenhet i Gijón. Enheten i Gijón skall förse Arcelor Mittals spanska verksamhet med vätgas och kommer kunna producera cirka 2,3 miljoner ton vätgas per år.

Arcelor Mittals Sestao-enhet avses komma att producera cirka 1,6 miljoner ton stål per år med ett nollutsläpp genom att ändra insatsvarorna till återvunnet metallskrot och att utnyttja förnybar energi i tillverkningsprocessen.

"Centralt i utvecklingen kommer byggandet av DRI-enheten för grön vätgas med en kapacitet på 2,3 miljoner ton i Gijón vara. Cirka 1 miljon ton DRI kommer att transporteras till Sestao för att användas som råvara för de två EAF:erna", skriver bolaget.

Den nationella och den baskiska regeringens stöd i projekt uppges vara avgörande, främst ur ett finansieringsperspektiv, med tanke på de betydande kostnaderna för övergången till koldioxidneutral ståltillverkning, heter det vidare.

I Sverige har LKAB, SSAB och Vattenfall initierat Hybrit-projektet vars mål är att producera vätgasreducerade järnsvamp.

Hybrit-projektet avser producera fossilfritt stål i industriell skala år 2026. Redan i år kommer dock mindre leveranser av fossilfritt stål påbörjas.

SSAB har för avsikt att vara fossilfritt 2045.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?