1515
BÖRSEN: SWEDISH MATCH VINNARE I BRED UPPGÅNG, OMXS30 +1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade en bred uppgång under måndagen, med samtliga aktier i storbolagsindexet OMXS30 på plus.

Swedish Match låg i topp bland storbolagen medan Ericsson och Volvo visade sämst utveckling.

Vid klockan 13.45 var Stockholmsbörsen OMXS30-index upp 1,8 procent till 1.793. Även på de ledande Europabörserna syntes uppgångar på 1,5-2,0 procent.

Aktier för 7,6 miljarder hade omsatts i Stockholm. Stängda marknader på måndagen i USA med anledning av firandet av Labor Day ledde till en mer dämpad aktivitet än vanligt.

Swedish Match visade störst procentuell uppgång i OMXS30, aktien noterades 4,3 procent högre till 684 kronor. Barclays har höjt sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare jämvikt och satt en ny riktkurs på 800 kronor.

Sandvik visade också styrka, men en uppgång på 3,7 procent, följt av H&M och Boliden som steg 2,9 procent vardera.

Volvo återfanns i andra änden av indexet med en kursuppgång på 0,4 procent. SEB har nedgraderat aktien till behåll (köp) och hänvisar till att lastbilstillverkaren står inför stora utmaningar det kommande årtiondet, vilket enligt banken ökar risken i aktien.

Även Ericsson visade en mer marginell uppgång, +0,4 procent, och Nokia backade 1,4 procent. Konkurrenten Samsung Electronics har tecknat ett avtal med amerikanska Verizon gällande 5G-utrustning värt totalt cirka 6,6 miljarder dollar.

SCA lyckades med en uppgång på 1,5 procent inte heller riktigt hänga med i indexuppgången. Pareto har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Bostadsutvecklarna Bonava och JM stärktes 5,3 procent respektive 3,5 procent. Börsveckan rekommenderar köp i båda.

Andra i fastighetssektorn som stärktes var Balder, som steg 4,9 procent efter förvärvet av 50 procent av norska Anthon B Nilsen Eiendom inklusive fastighetsportfölj till ett marknadsvärde om cirka 3 miljarder norska kronor.

Kungsleden handlades i sin tur upp 4,6 procent. Finansmannen och fastighetsinvesteraren Ilija Batljan har köpt ytterligare drygt 620.000 aktier i Kungsleden under augusti.

Qliro rusade närmare 11 procent, efter att ägardatatjänsten Holdings månadsuppdatering visat att finansmannen Staffan Persson under augusti har gått in i e-handels- och betallösningsbolaget.

Skistar har sett en ökning på 33 procent för bokningen av objektsnätter under jul- och nyårshelgen i jämförelse med föregående år. Aktien steg 6,2 procent.

Challenger Mobile gör genom förvärvet av gamingbolaget Battlecamp en verksamhetsförändring. Det planerade förvärvet har en omsättning på 30 miljoner kronor på årsbasis, samt en vinst på över 12 miljoner kronor per år. Aktien belönades med en uppgång på drygt 11 procent.

Drillcon stärktes närmare 27 procent. Bolaget har ingått ett borrkontrakt med Trafigura Mining Group som motsvarar ett värde mellan 240-260 miljoner kronor.

Corline Biomedical rusade drygt 31 procent. Forskningsbolaget har tecknat ett licens- och leveransavtal med kanadensiska Kardium. Avtalet kan ge årliga intäkter om 50 miljoner kronor.

Inwido, som har fått en köprekommendation av Dagens Industri, sattes upp 6 procent. Affärsvärlden menar samtidigt att Ratos är köpvärd och Ratosaktien steg 2,1 procent.

Carnegie har inlett bevakning av forskningsbolaget Cantargia med en köprekommendation. Aktien var upp 13 procent.

DNB räknar med att corona-tyngda Scandic Hotels visar en betydande förlust under 2020 och hotellaktien sjönk 2 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?