1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP I LINJE MED EUROPA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas stiga i måndagens inledningshandel i linje med europeiska börser. USA-terminerna är upp och det har förekommit medieuppgifter om en möjlig kommande kinesisk stimulansåtgärd.

I fredags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 1,0 procent till nivån 2.240 i samband med en svag amerikansk sysselsättningssiffra, kombinerat med sjunkande arbetslöshet. USA-börserna sjönk i fredags, men det skedde redan under Stockholmsbörsens öppethållande.

Terminerna för Frankfurtbörsen och Parisbörsen var på morgonen upp mellan 0,8 till 1,2 procent. Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel stiga närmare 1 procent.

Asienbörserna har överlag handlats nedåt på måndagen, tvärtemot europeiska och amerikanska terminer. Viss marknadsoro syns kring den krisande kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande som sägs ha nya problem.

Tidningen Iltalehti rapporterade i söndags att Finlands försvarsmakt rekommenderar Finlands regering att välja stridsflygplanet F-35 från det amerikanska försvarsföretaget Lockheed Martin i stridsflygupphandlingen där svenska Saabs modell Gripen är ett av flera alternativ. Analytiker har generellt varit försiktiga till Saabs möjligheter, men Finland har av vissa setts som en mer sannolik kund än Kanada som också har en pågående stridsflygupphandling.

Astra Zeneca överväger att börsnotera sin vaccinverksamhet enligt Bloomberg News.

Evolutions spelplattformar uppges ha använts av kriminella i Vietnam i en omfattande illegal spelring och livekasinoleverantören har nu gått ut och varnat den mellanhand som förmedlat spelen till sajterna, rapporterade Dagens Industri i helgen. I fredags återhämtade sig Evolution-aktien lite av den senaste tidens kursras med stöd av att bolaget ska återköpa egna aktier.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har avslagit en förfrågan från Isofol Medical att få justera analysen av den registreringsgrundande Agent-studiens sekundära effektmått, 300 händelser av progressionsfri överlevnad (PFS). Beskedet kan innebära en försening av de övergripande studieresultaten.

G5:s storägare Wide Development sålde i förra veckan aktier i mobilspelbolaget för drygt 28 miljoner kronor. Wide Development ägs enligt G5:s vd Vlad Suglobov av hans släktingar och familj, och han kan därmed inte anses ha sålt aktier.

Orderingången för tunga lastbilar i Class 8-kategorin i Nordamerika sjönk preliminärt till 9.800 enheter i november, enligt branschorganisationen ACT. I oktober var orderingången 23.600 fordon.

Expression Biotech har meddelat att covidvaccinet ABNCov2, som Expression Biotech är delägare till, visade på stark så kallad booster-effekt i den kliniska fas 2-studie som genomförts av danska Bavarian Nordic.

SEB Equities sänker riktkursen för Sobi från 235 till 170 kronor i spåren av fredagens besked om att Agnafit återkallat sitt bud efter att ej ha nått acceptnivån 90 procent. Aktien föll 24 procent i fredags. Pareto Securities höjer däremot sin Sobi-rekommendation till köp.

Nordea Markets har återupptagit bevakningen av Atlas Copco med köprekommendation och riktkursen 640 kronor.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i strålbehandlingsföretaget Elekta.

Under måndagen är det handelsdebut på NGM Nordic SME för Kvix som har utvecklat en livestreamingplattform inom friskvård. Vidare håller Terranet en kapitalmarknadsdag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?