1515
BÖRSEN: RÄNTA I FOKUS MED BANKER SOM VINNARE, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investerare smälte fortfarande onsdagens amerikanska Fed-besked, som pressat upp räntorna och Stockholmsbörsen stod vid lunchtid på torsdagen lägre. Bankerna var vinnare i storbolagsindexet medan Evolution pressades av de senaste dagarnas nyheter som tolkats negativt.

Vid klockan 12:55 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 2.276. Aktier för 9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även ute i Europa noterades de ledande börserna till minus. Tyska DAX-index backade 0,2 procent och franska CAC40 var ned 0,4 procent.

Feds besked på onsdagen om oförändrad styrränta men den mer oväntade prognosen som antydde en höjning av styrräntan med 50 punkter under 2023 satte tonen för handeln.

Bland vinnarna fanns de fyra storbankerna. Handelsbanken avancerade 2,9 procent och SEB, Swedbank samt Nordea med 1,3-1,7 procent. Utöver stöd från Fed-beskedet gynnades de fyra bankerna även av att investmentbanken Goldman Sachs höjt sina riktkurser med mellan 2 och 4 procent.

Evolution föll 4,7 procent. Dagens industri lyfte i torsdagens pappersupplaga fram Carnegies analys från tidigare i veckan som även tyngde aktien på tisdagen. Analyshuset menar att den föreslagna minimiskatten från G7-länderna kan slå mot sista raden för livekasinoleverantören. Diskussionerna om blankningsspecialisten Hindenburgs rapport om Draftkings ljusskygga affärer, och dess implikationer för spelsektorn som helhet, fortgick också.

Skistar inledde rapportdagen med en uppgång på närmare 8 procent, men aktien hade vid lunchtid fallit tillbaka till en uppgång på 1 procent. Vinterturismbolaget ser en positiv trend inför kommande vinter och vd Stefan Sjöstrand sade till Nyhetsbyrån Direkt att han är trygg med att bolaget kan nå samma kapacitet i Norge i vinter som innan pandemin.

Börsnykomlingen Acast fick ett svalt mottagande i premiären på First North. Bolagets värdering på 6,7 miljarder kronor har varit omdiskuterad där bland annat Börspoddens Johan Isaksson menade att den var för hög och att aktien kommer att få det tufft på börsen. Vid lunch var aktien ned 2,6 procent från teckningskursen 38 kronor.

Sivers Semiconductors handlades upp 7,2 procent till 27:14 kronor. Nordea, som har inlett bevakningen av Sivers med rekommendationen köp och riktkursen 36 kronor, tror det kan komma gott om positiva nyheter kring bolaget den närmsta tiden.

På den medicinska fronten backade Bonesupport 0,2 procent. Biotechbolagets produkt Cerament G har fått en "breakthrough-status" av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för indikationen trauma.

Karolinska Development var ned 1 procent. Portföljbolaget Aprea Therapeutics har uppnått primärt utfallsmått i kombinationsterapi från en pågående fas 1/2-studie av akut myeloisk leukemi med läkemedelskandidaten eprenetapopt.

RLS Global steg 6 procent. Medicinteknikbolaget har tecknat ett globalt avtal om de kommersiella rättigheterna till Chlorasolv.

First North-noterade bioteknikbolaget Xintela sjönk närmare 13 procent till 2:56 kronor, efter att ha slutfört en riktad nyemission till kurs 2:34 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen den 17 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?