Annons
NEW YORK: FORDONSBOLAG PRESSAS, TESLA MOTSTRÖMS, S&P 500 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På måndagen inleddes börshandeln i USA med blandade index med en övervikt nedåt. Fordonsbolag tillhörde förlorarskaran, samtidigt som halvledaraktier fortsatte nedåt.

S&P 500 var vid 16.10-tiden ned 0,5 procent till 3.623. Dow Jones industriindex var oförändrad vid 29.301 och Nasdaqs kompositindex sjönk 0,8 procent till 10.565.

Under veckan börjar även kvartalsrapporter att trilla in med en kvartett storbanker på fredag.

Fordonstillverkarna Ford och General Motors pressades 7,2 respektive 6,1 procent. UBS har nedgraderat Ford till sälj, från tidigare neutral, och GM till neutral, från tidigare köp. Enligt investmentbanken rör sig bilindustrin snabbt mot ett läge med överutbud av fordon.

Rivian föll samtidigt 9 procent efter att elbilstillverkaren återkallat nära på alla sina fordon för att åtgärda ett potentiellt problem med styrningen.

Sektorkollegan Tesla meddelade att bolagets Shanghaifabrik levererade fler än 83.000 fordon i september, vilket var en ökning med 8 procent jämfört med i augusti. Aktien steg 0,3 procent.

Samtidigt stärktes Merck 3,5 procent sedan Guggenheim höjt sin rekommendation för läkemedelsjätten till köp.

Kraft Heinz ökade 3,1 procent, efter att storbanken Goldman Sachs uppgraderat till köp. Procter & Gamble, som däremot nedgraderats av Goldman Sachs, backade 0,9 procent.

Halvledaraktier fortsatte även sin kräftgång efter att AMD i slutet av förra veckan flaggat för lägre efterfrågan. AMD-aktien tappade 3,3 procent på måndagen, samtidigt som sektorkollegorna Nvidia, Qualcomm och Intel sjönk 1,4–4,6 procent.

Enligt den avgående Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, kan USA sänka inflationen "relativt snabbt" utan att framkalla en lågkonjunktur eller en ökad arbetslöshet. Charles Evans sade att inflationstrycket är alltmer brett baserat och att det behövs en restriktiv penningpolitik under en tid efter att räntehöjningarna har avslutats. Han noterade samtidigt att om räntorna höjs för mycket kommer det med en kostnad.

Den amerikanska räntemarknaden håller på måndagen helgstängt för firande av Columbus Day. Efter svensk stängning i fredags sjönk USA-räntorna tillbaka marginellt. Tidigare på fredagen steg räntorna tydligt efter en jobbrapport för september som, enligt flera bedömare, var tillräckligt stark för att i det närmaste bekräfta att Fed kommer att höja räntan aggressivt även i början av november.

Graf: S&P 500 måndagen den 10 oktober.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera