BÖRSEN: HIQ RUSAR EFTER TRITONBUD, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett onsdagen försiktigt utan tydlig tendens bland sektorerna. HIQ rusar efter uppköpsbud från Triton.

Omkring klockan 9:40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index omkring oförändrat vid nivån 1.786. Aktier för 2,3 miljarder hade då omsatts. På de europeiska börserna var DAX upp 0,3 procent medan CAC40 var oförändrat.

Inom storbolagsindexet OMXS30 steg Autoliv 1,8 procent till 653 kronor. DNB Markets har i en analys höjt riktkursen för bolaget till 870 kronor (710). Högt upp i listan syntes även Kinnevik och Securitas med uppgångar mellan 0,7 och 1,2 procent. Swedish Match placerade sig i motsatt ände av listan tillsammans med Atlas Copco och Telia. De tre bolagens nedgångar var mellan 0,5 och 1 procent.

Morgonens kursraket var HIQ som steg 25,8 procent till 70:30 kronor efter morgonens bud från Tritons Fond V om 70 kronor per aktie. HIQ:s styrelse kommer att utvärdera Tritons bud och därefter offentliggöra sitt formella uttalande "så snart som möjligt", men senast två veckor före utgången av acceptperioden i erbjudandet.

Bland övriga it-konsulter på Stockholmsbörsen steg bland annat Knowit och B3 7 procent respektive 5 procent.

Starkt gick även Elekta som redovisade ett ebita-resultat på 551 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår (448). Enligt Infronts sammanställning väntades ett ebita-resultat på 464 miljoner kronor. Någon prognos för framtida kvartal lämnades fortsatt inte i samband med rapporten. Aktien steg dryga 12 procent.

Sämre gick det för Raysearch som vände till en nettoförlust i det andra kvartalet på 9,2 miljoner kronor jämfört med ett positivt resultat om 21,8 miljoner kronor i motsvarande period föregående år. Medicinteknikbolaget räknar vidare med att covid-19-pandemin kommer att ha en "väsentligt negativ påverkan" på bolagets omsättning och resultat ytterligare ett antal månader framöver. Aktien föll över 10 procent.

Dagens Medicin menar i en granskning att Enzymatica har blåst upp resultaten från studien som visade att sprejen Coldzyme förkortar förkylningar. Aktien rasade omkring 10 procent.

Utanför hälsovårdssektorn straffades FM Mattsson med en kursnedgång på 4,2 procent efter ett andra kvartal där nettoomsättning ökade till på 365 miljoner kronor (348). Förvärvet av Hotbath stod för ökningen, medan kunderna som ökat sina lager under det första kvartalets coronaoro valde att dra ned på dessa under det andra kvartalet, vilket tyngde. Även rörelseresultatet ökade, till 35 miljoner kronor från 32 miljoner kronor.

SCA meddelade på morgonen att bolaget kommer att lämna tryckpapperssegmentet och avveckla produktionen vid Ortvikens bruk, och i stället investera omkring 1,45 miljarder kronor i massaproduktionen vid bruket. I ett separat pressmeddelande meddelade styrelsen även att ingen extra bolagsstämma för att besluta om utdelning kommer att föreslås. Aktien handlades upp 0,4 procent.

Odd Molly fortsätter på den inslagna vägen efter att fastighetsmagnaten Ilija Batljan gått in som storägare, och har köpt ytterligare två logistikfastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 160 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på omkring 20 procent.

First North-bolaget Sprint Bioscience rörelseintäkter under första halvåret 2020 låg på 10,2 miljoner kronor (23,9) och hänför sig till löpande intäkter från samarbetsavtal med LG Chem. På tisdagskvällen meddelade Sprint Bioscience att det den 1 september kommer att återgå till full kapacitet och därmed avbryter det korttidsarbete som infördes den 1 juni tidigare än väntat. Aktien var upp 4,7 procent.

Affiliateboalget Better Collective har tilldelats en köprekommendation av SEB Equities med höjd riktkurs till 170 kronor (140). Banken menar att det har uppstått köpläge i ett "hett tillväxtcase". Även Nordea är positiva till aktien och har höjt riktkursen till 165 kronor (150). Aktien var upp 6 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 26 augusti


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?