Annons
TESLA: MUSKS TWITTER-ESKAPAD KATASTROFAL FÖR AKTIEN - WEDBUSH

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren Teslas aktie har avlägsnats från den tidigare notoriskt Tesla-hyllande investment- och analysfirman Wedbushs lista över mest köpvärda aktier, med anledning av vd Elon Musks "trafikolycka" till agerande som nytillträdd vd och ägare för mikrobloggen Twitter.

Chefsanalytikern Dan Ives, som tidigare hyllat Elon Musk och Tesla, menar att vd:ns tilltrasslade situation i Twitter innebär en betydande risk för hans andra bolag och inte minst spiller över på Tesla och bolagets trovärdighet.

Wedbush satte i slutet av 2021 Teslas "street high" – alltså den högsta riktkursen för en aktie av de etablerade analyshusen -

"I vad som endast går att betrakta som en uppvisning i svart humor har Elon Musk fläckat ner Teslas resa och aktie, och nu finns det också risk att varumärket tar skada av den här pågående katastrofen som Twitter förvandlats till", skriver Dan Ives i en kommentar som skickats ut till kunder, enligt Dow Jones.

På tisdagen kom också nyheten om att Elon Musk, som köpte Twitter för 44 miljarder dollar och efter affären erkände att bolagets värde inte ens i närheten av den summan, sålt aktier i Tesla till ett värde av 4 miljarder dollar.

"Från att ha sålt Tesla-aktier om och om igen till PR-mardrömmen Twitter där halva personalen fått sparken för att därefter i vissa fall återkallas bör vi nu betrakta Twitter-situationen som en potentiellt dagligt (nästan varje timme) återkommande fokustjuv från Tesla. Musks uppmärksamhet kommer drivas från Tesla mot Twitter och det hotar att skada Teslas varumärke", skriver han.

Under det senaste året har Elon Musk sålt aktier i Tesla för omkring 36 miljarder dollar. Hälften av försäljningarna har ägt rum sedan hans plan att köpa ut Twitter från börsen blev känd.

Dan Ives menar att Elon Musk är så tätt förknippad med varumärket Tesla att han närmast är Tesla i mänsklig gestalt, något som gjort honom till världens mest förmögna person.

"Tesla är kronjuvelen i hans imperium (som också innefattar bland annat satellitbolaget Spacex reds anm), och Elon Musk har lyckats förändra bilindustrin lika mycket som Apple förändrade telefonen, men nu har han också lyckats göra vad blankare försökt med utan att lyckas: Att krossa Teslas aktie trots att bolaget har en stark position", skriver han.

Aktien har fallit med omkring 25 procent sedan Twitter-affären slutfördes efter många om och men under våren, sommaren och hösten. För året är aktien halverad samtidigt som det breda indexet S&P500 ned med 21 procent.

"Kursraset är en plågsam cykel för investerare att navigera och aktien har pressats hårt under tiden som den här 'pojken och vargen'-liknande berättelsen har tagit form kring aktien", skrev Dan Ives.

Wedbush behåller rekommendationen outperform på Teslas aktie men sänker riktkursen till 250 dollar från 300 dollar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera