1515
Annons
BÖRSEN: VOLVO OCH ABB FÖRLORARE I RAPPORTFLÖDET, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fordonsbolaget Volvo, storbanken Nordea, kraft- och automationsbolaget ABB samt teleoperatören Telia var förlorarna i torsdagens rapportflod. På uppsidan hittades i stället Swedbank.

Trekvart in i handelsdagen noterades Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 på nivån 2.323, efter en nedgång på 0,1 procent där sentimentet förbättrats under första handelstimmen. Det var en utveckling i linje med storbörserna ute i Europa. Omsättningen i Stockholm hade så dags nått knappt 4 miljarder kronor.

Bland de rapporterande storbolagen noterades bättre resultat än väntat från Nordea, Swedbank och Volvo medan ABB kom in med ett operativt ebita-resultat i linje med förväntan. Teleoperatören Telia stod i sin tur för en justerad ebitda som var i linje med förhandstipsen, men rörelseresultat 8 procent svagare än estimat. Reaktionerna var dock en blandad kompott.

Swedbanks och Nordeas rapporter fullbordade storbankernas rapportsäsong och liknade i stort de redan avrapporterade kollegorna SEB och Handelsbanken med bättre resultat än väntat. För Nordea var nettoresultatet 9 procent bättre än väntat, dock med stöd av lägre kreditförluster än väntat. I Swedbanks fall var nettoresultatet 11 procent bättre. Nordea var ned 2,6 procent i bottenskiktet, tänkbart också med utgångspunkten i en stark resa hittills under året som förklarande skäl. Swedbank handlades i sin tur upp med 1,5 procent.

Invid Nordea noterades också Volvo och ABB som förlorare, kring 1,5 respektive 4 procent ned. Särskilt noterbart för kategorin tillverkande bolag, dit de nämnda räknas, hittills under rapportsäsongen har varit de leverantörskedjeproblem som varit aktuella sedan återöppningen från pandemin. Temat repeterades ånyo under morgonen.

"Vi kommer därför att fortsätta ha störningar och stopp både i tillverkningen av lastbilar och i andra delar av koncernen", skrev Volvos vd Martin Lundstedt i delårsrapporten.

Volvos orderingång var klart svagare än väntat med 51.000 lastbilar – 16 procent under konsensus.

För ABB var bilden av samma skäl blandad: Å ena sidan resulterade stark efterfrågan i hög ordertillväxt, men den nämnda påverkade försörjningskedjan påverkade intäkterna mer än väntat. Detta kan rimligen antas komma sig av att "en viss andel av kunderna lägger extra order för att säkra framtida leveranser", framhåller ABB-vd:n Björn Rosengren.

Utanför OMXS30 handlades fordonsunderleverantören Haldex upp med 12 procent efter rapport med omsättningsökning och ett justerat rörelseresultat som förbättrats med över 70 procent.

Konsumentproduktföretaget Duni stack också ut positivt och gick upp 8 procent efter en försäljningsökning på över 16 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Största förlorare var i stället aluminiumbolaget Gränges, vars rörelseresultat var 9 procent svagare än väntat, och utsikterna för fjärde kvartalet beskrivs som utmanande på grund av ökat kostnadstryck. Aktien dök 10 procent.

Det var i likhet med Fingerprint, trots ett rörelseresultat som vände upp till vinst på 11 miljoner kronor (-4,7). Omsättningen på 354 miljoner kronor var i princip mitt i det spann som angivits inför tredje kvartalet. För fjärde kvartalet spås intäkter om 350-390 miljoner kronor.

Kredithanteringsbolaget Intrum spretade med svagare rörelseresultat men bättre omsättning, avkastning på portföljinvesteringar och justerad ebit än väntat. Aktien föll 8 procent i trakterna av andra rapportförlorare som AQ Group, Lime och Mycronic.

Rekommendationsflödet fylldes av reaktioner på onsdagens rapporter. Handelsbankens aktie sänktes till sälj från behåll hos så väl Nordea som SEB. Getinge tilldelades höjda riktkurser från Pareto respektive Nordea. SEB:s riktkurs skruvades upp hos ABG och Berenberg medan Husqvarna höjdes till köp från behåll av Pareto.

Senare under dagen väntar rapport från Atlas Copco, som öppnar böckerna klockan 12.00.

Bild: OMXS30 torsdag den 21 oktober

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?