1515
TELEKOM: INDIEN NÄST PÅ TUR FÖRBEREDA HUAWEI-UTESLUTNING - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indien tycks stå näst på tur att utesluta det spionageanklagade kinesiska telekombolaget Huawei ur nätverksbygget för 5G, rapporterar Reuters med hänvisning till regeringskällor i New Delhi.

En upphandling för det kommande 5G-nätet kommer ske under ett nytt regelverk som kommer på plats i juni för den kommande utrullningen av 5G-nät, och det är dessa regler som ser ut att innebära blockad för Huawei, enligt nyhetsbyråns källor.

"Vi kan inte prioritera ekonomiska fördelar om en investering utgör ett hot mot nationell säkerhet", sade en av myndighetskällorna.

Huawei konkurrerar i regel med lägre prissättning gentemot de främsta konkurrenterna, svenska Ericsson och finländska Nokia, enligt Reuters.

Den amerikanska kampanjen att inte låta Huawei få tillgång till marknader i allierade länder har förstärkts av den senaste tidens gränspolitiska oro som trappats upp med grannlandet Kina.

Indiens telekomdepartement uppgav på onsdagen att operatörer från den 15 juni endast kommer kunna nyttja sig av utrustning från regeringsgodkända leverantörer. Departementet utelämnade dock vilken eller vilka leverantörer det kan röra sig om.

I Sveriges fall beslutade Post- och telestyrelsen att blockera de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE, något som motiverades med att det råder för hög risk sett till möjligt spionage och prisdumpning gentemot andra aktörer.

Senast ut att omges med rykten om demontering av Huawei är Frankrike, enligt internationella affärsmediers rapportering på onsdagen. Även på Balkan har en stor teleoperatör flaggat för att utrustning från Huawei kommer bytas ut.

Både Ericssons och Nokias aktier handlades upp med mer än respektive storbolagsindex på torsdagen. Ericsson steg 3,5 procent och Nokia handlades upp 1,4 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?