1515
Annons
BÖRSEN: NEDGÅNG UNDER EFTERMIDDAGEN, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indexförändringarna var länge små på Stockholmsbörsen på tisdagen, men under eftermiddagen tog en nedgång allt större fart.

Vid stängning hade OMXS30 till slut sjunkit 0,9 procent till nivån 2.351 och aktier för 28,3 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. På Frankfurtbörsen var rörelserna något mindre och DAX-index sjönk 0,5 procent medan franska CAC 40 stängde ned 0,3 procent.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm steg Sinch (+2 procent) och Swedish Match (+0,5 procent), medan övriga handlades lägre. På förlorarsidan inom OMXS30 fanns Sandvik i botten med en nedgång på 2,9 procent, medan Electrolux tappade 1,7 procent och Essity 1,6 procent.

Samtliga storbanker sjönk också och svagast för dagen var SEB samt Handelsbanken som tappade 1,3 procent vardera.

Utbildningsföretaget Academedia sjönk 3,2 procent efter att ha lagt fram ett lägre resultat än förväntat för det fjärde kvartalet i bolagets räkenskapsår, enligt Infronts estimatsammanställning. Tidigare under året inställda aktiviteter har under kvartalet kunnat genomföras, vilket enligt Academedia innebar högre kostnader för underhåll och rörliga kostnader om cirka 30 miljoner kronor

Även det rapportaktuella vindkraftbolaget Eolus Vind sjönk, med 10 procent, efter att ha visat upp försämrat resultat. Ungefär likadant gick det för solenergiföretaget Midsummer som tappade 9,2 procent efter att ha mer än fördubblat förlusten för det andra kvartalet.

IT-bolaget Infracom avancerade 16 procent efter att ha visat en försäljningstillväxt på 33 procent och ökat vinsten med 36 procent under det gångna kvartalet.

Industriutvecklaren Idun Industrier lyfte ännu mer, med 24 procent, efter att ha visat upp en kraftig vinstökning.

På rekommendationsfronten tog Pareto upp bevakning av Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, med fortsatt köprekommendation och en höjd riktkurs till 320 kronor. Aktien steg 3,4 procent till 273 kronor.

Invajo backade 4,8 procent. Bolaget har träffat en avsiktsförklaring om omvänt förvärv av Epti, ett bolag som investerar kapital och operativt stöd till bolag, entreprenörer och grundare, för cirka 624 miljoner kronor. Invajo ska byta namn till Epti och betalar affären med nya aktier.

Det norska biometribolaget Zwipe, som är parallellnoterat på First North, klättrade 18 procent. Finans- och fastighetsmannen Erik Selin har via bolag investerat 104 miljoner norska kronor i Zwipe.

"De har kämpat länge med detta och min känsla är att det är ganska stor chans att de lyckas. Gör man väl det så är det en jättemarknad", sade Erik Selin till Nyhetsbyrån Direkt.

Kursresan nedåt i elfordonstillverkaren Inzile fortsatte med 13 procent. Daniel Wedberg, som utsågs till vd i maj, slutar. Nyligen meddelades också att fyra styrelsemedlemmar avgår på egen begäran.

Enad Global 7, som i förra veckan rasade efter ett plötsligt vd-byte, har nu utsett Fredrik Rüden till ny finanschef. Aktien backade 1,4 procent och har tappat 64 procent hittills i år.


Stockholmsbörsens OMXS30 tisdagen den 31 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera