1515
INTEL: AKTIEN NED EFTER UPPGIFTER OM APPLE-SATSNING PÅ CHIP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Chip- och processortillverkaren Intels aktie handlades ned med 2,5 procent i måndagens förhandel efter att det rapporterats att Apple arbetar på nya Mac-chip som utklassar motsvarigheten hos Intel.

De nya Apple-processorerna ska introduceras under 2021, enligt Bloomberg News källor, och siktet är alltså inställt på att utvidga distansen till Intel avseende prestanda.

Chippen är efterföljare till M1, som utvecklats på samma sätt som mobiltelefonchip enligt så kallad AMR-teknik, och som finns med i vissa av Apples senaste serie av Mac-datorer.

En avsevärd skillnad mellan ARM-chip och konventionella processorer är att de inte kräver lika mycket ström och därmed inte hettar upp datorn. Därmed behövs inte heller någon fläkt till datorn, vilket möjliggör större utrymme för andra komponenter under datorns skal.

Enligt Bloomberg News källor har Apple ritat upp en plan för en utfasning av Intel, som varit ledande inom chip- och microprocessorutveckling sedan 1970-talet, till att bli helt självförsörjande redan under 2022.

Intel grundades 1968 av Robert Noyce och Gordon Moore, den sistnämnde mannen bakom den så kallade Moores lag, som förutspår att antalet transistorer i en integrerad krets kommer fördubblas vartannat år och således också leder till en fördubblad arbetshastighet för processorer.

Lagen är omdebatterad men visade sig i grova drag stämma från 1965 till och med omkring 2010.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?