1515
Annons
BÖRSEN: ÖPPNING NEDÅT INDIKERAS, BTS VD BLIR ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en röd öppning på tisdagen. Fokus ligger på den amerikanska inflationsstatistiken för mars som kommer i eftermiddag. På bolagsfronten noteras att konsultbolaget BTS vd och grundare Henrik Ekelund lämnar posten efter 36 år för att bli styrelseordförande.

Omkring klockan 8.30 noterades den tyska DAX-terminen ned 1,3 procent och CAC40-terminen i Paris var ned 1,4 procent. Terminshandeln hos IG-markets indikerade en liknande öppning för Stockholmsbörsen.

Asienbörserna har rört sig nedåt på tisdagen likt USA-börserna på måndagen. USA:s tioårsränta nådde på måndagen treårshögsta inför den amerikanska KPI-statistiken för mars, som släpps senare under dagen.

Börserna i USA backade under måndagen med en nedgång för Dow Jones på 1,2 procent medan Nasdaq kompositindex sjönk 2,2 procent och S&P 500 backade 1,7 procent, motsvarande en nedgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

"Oro för kinesisk tillväxt på grund av Covid-nedstängningarna innebär att även energiaktier hamnat under press, i kontrast mot börsreaktionerna på kriget. På onsdag drar rapportsäsongen i gång och frågan är hur väl företagens vinster och framtidsutsikter står emot i nuvarande utmanande tillväxt- och inflationsmiljö", skrev SEB i ett morgonbrev.

Konsultbolaget BTS meddelade på tisdagskvällen att grundaren och vd:n Henrik Ekelund lämnar vd-posten efter 36 år och i stället föreslås bli styrelseordförande. Jessica Skon, som arbetat på BTS sedan 1999 och i dag är vd för BTS Nordamerika, föreslås som ny vd.

Forskningsbolaget Oncozenge, en avknoppning till Moberg Pharma, avbryter den planerade patientstudien med Bupizenge. Bakgrunden till att avbryta den farmakokinetiska patientstudien som var avsedd att påbörjas under det första halvåret är att ny information och data sammantaget gör att den nuvarande kliniska utvecklingsplanen med befintlig produktformulering bedöms utgöra en potentiell patientsäkerhetsrisk.

Kundlojalitetsbolaget Awardits styrelseledamot och grundare Niklas Lundqvist har sålt 90.000 aktier i bolaget för 22,5 miljoner kronor. Även styrelseordföranden Samir Taha sålde aktier, närmare bestämt 42.500 stycken för totalt 10 miljoner kronor.

Lundin Gold rapporterade under morgonen en "rekordhög" guldproduktion för det första kvartalet om 121.665 uns från guldgruvan Fruta del Norte i Ecuador. Av produktionen var 78.601 koncentrat och 43.064 doré.

"Dessa resultat ger oss en stark grund för att nå vår produktionsprognos om 405.000 till 445.000 uns för 2022", skriver Lundin Gold.

På rekommendationsfronten har Credit Suisse höjt riktkursen för tobaksbolaget Swedish Match till 88 kronor från 78 kronor och upprepar rekommendationen outperform.

Pareto Securities har sänkt riktkursen för Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, till 125 kronor från 165 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Pareto har också sänkt riktkursen för investmentbolaget Ratos till 70 kronor från 76 kronor. Även för Ratos upprepas köp-rekommendationen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?