1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS FORTSÄTTA UPP, ABB HÖJER INTÄKTSMÅLET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp i tisdagens inledande handel efter måndagens rejäla uppställ. USA-börserna steg ytterligare på måndagskvällen, särskilt Nasdaq-börsen. Investerares oro för den nya omikron-varianten har mildrats något, vilket har gynnat reserelaterade aktier.

Även de asiatiska börserna har handlats upp på morgonen med stöd av lättnader i Kina i form av en sänkning av bankernas reservkrav som aviserades i måndags.

OMXS30-indexet steg under måndagen med 2 procent till nivån 2.286. Europabörsterminerna är på morgonen positiva med indikerade uppgångar på strax under 1 procent. IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiehandelsuppgång på 0,7 procent.

Eftermiddagens kapitalmarknadsdagar för ABB och Skanska är i fokus. ABB har uppdaterat sina finansiella mål och siktar nu bland annat på en intäktstillväxt om 4-7 procent över en konjunkturcykel, jämfört med tidigare 3-5 procent.

"Orderaktiviteten har varit robust hittills och vi räknar med en positiv marknadstrend under verksamhetsåret 2022. Med det sagt måste vi fortfarande hantera störningar i leveranskedjan vilket mest sannolikt kommer att påverka kundleveranser under det fjärde kvartalet och åtminstone under tidigare delen av nästa år", uppgav vd Björn Rosengren.

Verkstadsbolaget siktar samtidigt på att sommaren 2022 genomföra planerna på avknoppning eller avyttring av Turbocharging-divisionen.

Electra har på morgonen aviserat ett samgående med Elon Group för att bilda "Nordens ledande" frivilliga fackhandelskedja för produkter till hemmet. Efter transaktionen kommer Elon Group Holding att vara den största aktieägaren i den sammanslagna koncernen med 65 procent av aktierna.

På tisdagen är det handelspremiär för affiliatenätverket Adtraction på Nasdaq First North. Inför noteringen gjorde bolaget ett erbjudande om totalt 181 miljoner kronor varav 75 miljoner kronor utgjordes av en nyemission. Teckningskursen var satt till 60 kronor, vilket innebar en värdering på 630 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

På temat förvärv kan noteras att Instalco köper det finländska bolaget Nordpipe Composite Engineering som är verksamt inom produktion och installation av kompositlösningar till industrin. Bolaget med 120 anställda omsatte 235 miljoner kronor globalt i fjol.

Nanosatellitbolaget Gomspace har fått en order värd 7 miljoner euro från europeiska rymdorganisationen ESA.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har fått sänkt rekommendation av Jefferies från köp till behåll. Riktkursen sänks med 8,5 procent.

Green Landscaping har däremot fått höjd riktkurs av Pareto Securities från 113 till 120 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien stängde på 90:20 kronor i måndags.

Bernstein inleder bevakningen av ett antal bolag, däribland ABB och Hexagon som bägge ges rekommendationen outperform.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?