1515
Annons
BÖRSEN: STARK AVSLUTNING MED H&M I TOPP, OMXS30 +2,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade styrka på måndagen i likhet med de europeiska börserna där Skanska och H&M lyfte indexet för de mest omsatta storbolagen.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 2 procent till nivån 2.286. Aktier för närmare 24 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Skanska placerade sig i toppskiktet av OMXS30-indexet med en uppgång på 4 procent där byggbolagets aktie fick draghjälp av en köprekommendation från Dagens industri. H&M gick än starkare och steg 4,3 procent medan Atlas Copco avancerade omkring 3 procent. I den positiva vågskålen för verkstadsbolaget låg en återupptagen bevakning med rekommendation köp från Nordea Markets.

Teknikaktierna var överlag inte föredragna på måndagen och i den nedre änden placerade sig Sinch med en uppgång på i sammanhanget måttliga 0,1 procent. Sämst bland OMXS30-bolagen gick dock Kinnevik som noterades för en nedgång på 0,5 procent.

Under helgen kom rapporter om att Evolutions spelplattformar ska ha använts av kriminella i Vietnam i en omfattande illegal spelring. Evolution-aktien inledde dagen med en nedgång på som mest 6 procent men repade sig och slutade dagen ned mer måttliga 0,2 procent.

Finansinspektionen har gjort en preliminär bedömning att EQT bröt mot flera regler när partners storsålde aktier tidigare i september i år, rapporterade Dagens industri och aktien tappade drygt 8 procent.

På temat dåliga nyheter rapporterade den finländska tidningen Iltalehti att Finlands försvarsmakt rekommenderar regeringen att välja det amerikanska stridsflygplanet F-35 i upphandlingen där Gripen är ett av flera alternativ. Analytiker har förvisso varit försiktiga med att teckna in framgång för Saab i den finländska upphandlingen, men aktien föll ändå 5,5 procent.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har avslagit Isofols förfrågan att få justera analysen av den registreringsgrundande Agent-studiens sekundära effektmått. Beskedet kan innebära en försening av de övergripande studieresultaten och aktien föll 27 procent. Life science-kollegan Cyxone backade över 30 procent efter att bolaget inte nått det primära effektmålet i en fas 2-studie med Rabeximod i covid-patienter.

NGM-noterade investmentbolaget Get Group har ingått avtal som ger rätt att förvärva Modular Geothermal Power (MGP), ett bolag baserat i Singapore och Indonesien. Aktien drog i väg 6,5 procent under hög omsättning.

Eoulus Vind som meddelade att norska projekt Öyfjellet, som omfattar 400 megawatt, blir försenat och beräknas vara färdigställt under det första kvartalet nästa år. Aktien tappade dryga 8 procent.

Media and Games Invest (MGI) som förra veckan klev in som näst största ägare i sektorkollegan EG7 föll 14 procent vilket är den största nedgången sedan bolaget noterades. I samma sektor var G5 ned 13,4 procent efter att storägaren Wide Development sålt aktier för drygt 28 miljoner kronor.

Ögonsensorbolaget Tobii handlades utan rätt till aktier i avknoppningen Tobii Dynavox, samtidigt som Doro handlas utan rätt till aktier i Careium. Värdet på Tobii-aktien justerades ned med 45 procent medan motsvarande siffra för Doro var 50 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 6 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?