1515
Annons
IGAMING: NYTT LAGFÖRSLAG SKA STÄRKA SPELARSKYDDET - REGERINGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen kommer på torsdagen att lämna ett nytt lagförslag till lagrådet som ska stärka skyddet för spelare. Bland annat kommer licenskrav för underleverantörer att införas och aggressiv reklam ska kunna bötfällas.

Det meddelade socialförsäkringsminister Ardala Shekarabi på en pressträff på onsdagen.

"Spelberoende är ett folkhälsoproblem. Omkring 340.000 svenskar har någon grad av spelproblem. Det handlar om en marknad där många konsumenter är mycket sårbara. Vårt uppdrag är att se till att det finns ett starkt skydd. Det kräver att vi tar tillbaka kontrollen", sade ministern som menade att skyddet har stärkts efter den svenska omregleringen men att det kvarstår stora risker.

"Risker som behöver adresseras av lagstiftaren och det gör vi med den här lagrådsremissen", sade Ardalan Shekarabi.

Det nya lagförslaget innebär bland annat att det kommer att införas krav på tillstånd för leverantörer av spelprogramvara att införas. Licenskrav för underleverantörer är något som branschen länge förespråkat eftersom det försvårar för olicensierade operatörer att tillhandahålla spel på oreglerade marknader.

Den aggressiva marknadsföringen av spel har sedan omregleringen 2019 varit ett hett diskussionsämne. Ardalan Shekarabi menade att det arbete som gjorts har minskat volymen och graden av aggressivitet i marknadsföringen, men att det behöver göras mer. I den nya lagen kommer kraven på måttfullhet att skärpas och bland annat ska överträdelser kunna bötfällas av konsumentverket. Måttfullhetskravet finns redan i dag men enligt ministern innebär förslaget en precisering och kommer att gälla alla marknadsföringskanaler.

"Det handlar om aktörer som skickar direktreklam till spelare som stängt av sig – dessa aktörer ska straffas. Det är ett allvarligt brott mot intentionerna i spellagstiftningen", sade ministern.

Vidare kommer förbudet mot reklam för olicensierade aktörer att utvidgas till att omfatta utlandsbaserade medietjänstleverantörer.

Ett annat hett ämne har varit bonusreglerna, men på det området kommer förslaget inte att innehålla några förändringar.

"Avslutningsvis vill jag säga att staten är tillbaka på spelmarknaden. Nu tar vi nästa steg för att återta kontrollen och stärka skyddet för de mest sårbara konsumenterna", sade Ardalan Shekarabi.

De nya reglerna föreslås börja gälla från den 1 januari 2023 med undantag för licenskravet på underleverantörer som föreslås träda i kraft den 1 juli samma år.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?