1515
Annons
NEW YORK: VÄRSTA BÖRSDAGEN HITTILLS I ÅR, S&P 500 -3,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna upplevde sin värsta dag hittills i år på torsdagen, trots att onsdagens Fed-besked utlöste ett lättnadsrally på omkring 3 procent för huvudindexen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 3,1 procent till 32.998. Det tekniktunga Nasdaqs kompositindex rasade 5,0 procent till 12.318, samtidigt som breda S&P 500 föll 3,6 procent till 4.147, motsvarande en nedgång på 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Samtliga 30 aktier i Dow Jones industriindex låg på minus och av S&P 500:s 500 komponenter var hela 480 stycken på undersidan av nollstrecket.

USA:s centralbank Federal Reserves besked på onsdagskvällen var som väntat en höjning av styrräntan med 50 punkter. Ordförande Jerome Powell sade därefter under presskonferensen att det i nuläget inte övervägs några 75-punktshöjningar inför stundande möten, men att fler 50-punktershöjningar ligger på bordet om utvecklingen går som väntat. Beskedet gav då styrka till börserna i takt med att investerares hopp om att de kommande räntehöjningarna inte ska behöva bli så stora att en lågkonjunktur sätts i gång stärktes.

"Trots den åtstramning som vi sett i de finansiella förhållandena de senaste månaderna, är det klart att Fed skulle vilja se dem stramas åt ännu mer. Högre aktievärderingar är inkompatibla med det begäret, så om inte leveranskedjorna förbättras fort eller att fler arbetare flödar tillbaka in i arbetskraften, är börsrallyn förmodligen på lånad tid då Feds besked blir mer hökaktiga åter igen", sade Zachary Hill, portföljstrateg vid Horizon Investments till CNBC.

Flera teknikjättar handlades brant ned i takt med börserna. Amazon, Tesla och Facebook-ägaren Meta Platforms rasade 6,7–8,3 procent, medan Alphabet och Apple sjönk 4,7 respektive 5,6 procent. Microsoft pressades 4,4 procent och chipbolagen Nvidia och AMD var ned 7,3 respektive 5,6 procent.

Rapportsäsongen rullade vidare med bland andra e-handelsbolaget Ebay, som backade omkring 11,7 procent efter att omsättningsprognosen för andra kvartalet varit svagare än väntat. Sektorkollegan Shopify handlades i sin tur ned med 15 procent, efter att både vinst och omsättning kommit in under förväntan.

Sinchs sektorkollega Twilio backade 1,4 procent efter kvartalsrapport. Både den översta och den justerade sista raden var högre än estimaten. Andra kvartalets omsättningsprognos var ungefär i linje med analytikernas förväntningar, samtidigt som den justerade förlusten var klart högre än väntat.

Från makroflödet noterades den mest dramatiska nedgången i produktiviteten i USA sedan 1947. Produktiviteten (exklusive jordbrukssektorn) sjönk 7,5 procent i årstakt under första kvartalet, enligt preliminär statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Analytikernas prognos pekade mot en minskning med 5,4 procent.

Den amerikanska tioårsräntan steg 10 punkter till 3,06 procent.


S&P 500 torsdag 5 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera