1515
BÖRSEN: NORDEA VINNARE PÅ RAPPORTTUNG FÖRMIDDAG, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på torsdagsförmiddagen där rapporter dominerade nyhetsflödet. Bland vinnaraktierna fanns Nordea medan ABB gick i motsatt riktning efter sin rapport.

Vid klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.003. Aktier för 10,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Nordea steg 3,3 procent efter en kvartalsrapport som var starkare än analytikernas förväntningar. Bakom ett rörelseresultat som var 7 procent högre än förväntansbilden låg främst lägre kreditförluster samt högre provisions- och räntenetto. Den totala utdelningen föreslås till 0:78 euro fördelat på två utbetalningar varav 0:72 euro efter september.

I vinnarhålet fanns också Electrolux som steg 2,8 procent efter en uppgång på onsdagen om 2 procent.

Inom telekom handlades Nokia ned 1,1 procent efter morgonens rapportbesked. Trots att fjärde kvartalet visade bättre trender än väntat upprepar vd Pekka Lundmark att 2021 blir utmanande och kvarstår vid prognosen för 2021 om en marginal på 7-10 procent. Konkurrenten Ericsson gick åt motsatt håll och steg 1,4 procent.

ABB levererade en rapport som var bättre än väntat. Trots det föll aktien till botten på OMXS30 med en nedgång på 3,1 procent. Handelsbankens analytiker pekar i en kommentar till Dagens industri på att bolaget guidade för en organisk tillväxt på 2-3 procent, medan "alla tror att den organiska försäljningstillväxten ska vara 6 procent".

Securitas tillväxt nådde inte upp till analytikernas förväntan i det fjärde kvartalet. Pandemin fortsätter att pressa flygplatssäkerhetsverksamheten i Europa med en negativ organisk tillväxt som följd. Rörelsevinsten var något bättre än väntat, men aktien var en av de sämre och backade 3 procent.

Willysbutikernas tillväxt kompenserade för pandemiproblem inom restaurang och gränshandeln mot Norge och Axfood belönades med en uppgång på 2,1 procent efter kvartalsrapporten. Även Peab handlades upp efter rapport och steg 1,9 procent.

Bland morgonens rapportvinnare fanns Tobii som var upp 17,2 procent. Förlusten minskade och bolaget meddelade att målet för 2021 är att nå ett positivt rörelseresultat för helåret.

Uppåt var det även för Nordnet som steg 6,4 procent. Rörelseintäkterna steg till 767 miljoner kronor från 428 året innan. Styrelsen föreslår en utdelning om 1:51 kronor per aktie. Samtidigt skriver Nordnet att när tillsynsmyndigheterna reviderar sin rekommendation för utdelning kommer bolaget att "utvärdera situationen och återkomma".

Munters placerade sig i botten av huvudlistan efter en rapport som å ena sidan bjöd på bättre resultatrader än väntat, men där omsättning och orderingång var under analytikernas estimat. Aktien föll 12,6 procent.

CDON som har rusat över 300 procent sedan e-handelsbolaget knoppades av från Qliro Group i november fick se sitt börsvärde reduceras med 12,7 procent. Bolaget har stängt flera kategorier inom CDON Retail för att satsa på externa handlare på marknadsplatsen under det fjärde kvartalet. Det bidrog till att nettoomsättningen minskade till 260 miljoner kronor (422).

Simris Alg flaggade på onsdagskvällen för att försäljningen i USA minskat i det fjärde kvartalet 2020, jämfört med det tredje kvartalet 2020. Bolaget kommunicerade i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet att tillväxttakten i USA var hög. Aktien föll 18 procent.


Graf: OMXS30 index torsdagen den 4 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?