Annons
BÖRSEN: INLEDNING UPPÅT VÄNTAS, STORA ENSO KÖPER, SBB SÄLJER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda torsdagens handel på grönt efter att handeln i New York lyft börserna tydligt under onsdagskvällen.

SBB har sålt en fastighetsportfölj för 9 miljarder kronor, Skanska har tecknat ett samriskkontrakt värt 4,1 miljarder kronor och Stora Enso har förvärvat ett nederländskt bolag för närmare motsvarande 11 miljarder kronor.

Vid 8.30-tiden hade den tyska DAX-terminen stigit 0,6 procent medan Paris CAC40-terminen hade gått upp 0,9 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång även i den svenska öppningshandeln, om än något mindre.

Det börspressade fastighetsbolaget SBB, har tecknat en avsiktsförklaring om att avyttra en fastighetsportfölj till ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 9 miljarder kronor. Fastighetsvärdet för portföljen är i linje med det bokförda värdet per det andra kvartalet 2022. Köparen är en institutionell investerare.

I samband med SBB:s rapport för det andra kvartalet uppgav vd Ilija Batljan att SBB skulle sälja fastigheter för 5 miljarder kronor, utöver de totalt 9,5 miljarder som dittills hade sålts. I och med morgonens avyttring har SBB sedan slutet av april sålt tillgångar för drygt 19,4 miljarder kronor, rapporterar DI.

Skogskoncernen Stora Enso köper det nederländska bolaget De Jong Packaging, tillverkare av wellförpackningar, till ett värde om 1.020 miljoner euro. På medellång sikt, efter 3 år, förväntas förvärvet generera årliga genomsnittliga synergieffekter på 30 miljoner euro över cykeln, då främst genom anskaffning av råmaterial, integrationsoptimering av wellpappråvara, och ökade kommersiella möjligheter.

Byggkoncernen Skanska har i ett samriskprojekt med Hoffman Construction Company tecknat ett tilläggskontrakt för att utveckla Portlands flygplats i amerikanska delstaten Oregon. Skanskas andel av tilläggskontraktet är värd cirka 4,1 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för tredje kvartalet 2022. Byggnationen pågår och merparten ska vara färdigställt till 2025.

Fortsatt i byggsektorn har Handelsbanken Capital Markets höjt den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, för JM till outperform från market perform. Riktkursen skruvas samtidigt upp till 270 kronor från 230 kronor. Aktien stängde på 184 kronor föregående handelsdag.

Bland morgonens rekommendationsförändringar framgår det även att Nordea Markets sänkt sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från köp efter onsdagens nästan 14-procentiga nedgång efter bolagets delårsrapport.

Nordea Markets har också höjt rekommendationen för Munters till köp från behåll.

Bland de något mindre bolagen har Flexqube, som designar och tillverkar materialhanteringsvagnar, tagit order värda sammanlagt 3,6 miljoner kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera