Annons
BÖRSEN: BICO VINNARE, UPP FÖR SINCH OCH VERKSTAD, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ångade vidare uppåt efter lunchtid på fredagen. Bico, med verksamhet inom 3D-bioskrivare och bioautomation, rusade upp på beskedet om ett strategiskt samarbete samt en riktad emission till tyska Sartorius.

Vid 13.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,8 procent till nivån 2.109. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX index upp 0,4 procent medan Paris CAC 40 endast mäktade med att hålla sig precis ovanför nollstrecket.

Bico, som var den mest omsatta aktien, handlades upp 44 procent efter torsdagskvällens besked om en riktad nyemission på 487 miljoner kronor där tyska Sartorius är köpare av aktierna. Sartorius blir därmed ägare till drygt 10 procent av kapitalet i Bico. I samband med emissionen har Bico och Sartorius avtalat om ett omfattande teknik- samt försäljnings- och utvecklingssamarbete.

I OMXS30 märktes en ökad riskaptit på tillväxtbolag, där molnkommunikationsbolaget Sinch klev upp 4 procent. Verkstad visade också styrka med uppgångar för Alfa Laval och Atlas Copco på runt 2 procent vardera medan ABB fick nöja sig med en uppgång på lite över 1 procent.

SBB gick åt motsatt håll med en nedgång på nästan 1,5 procent, följt av Ericsson och Autoliv som var ned med närmare 1 procent vardera.

Specialistläkemedelsbolaget Camurus sjönk 7 procent. Efter en problemtyngd fördröjd process har nu den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA accepterat Camurus ansökan om marknadsgodkännande för Brixadi subkutan depåinjektion för behandling av måttligt till svårt opioidberoende. FDA har satt ett måldatum för slutligt godkännande för Brixadi till den 23 maj 2023.

Kullagerföretaget SKF steg drygt 2 procent till 171:90 kronor, efter att ha gått ned 2,4 procent på torsdagen då bolaget höll kapitalmarknadsdag. Danske Bank har nedgraderat SKF till behåll (köp) medan Pareto har höjt riktkursen 190 kronor (180) och upprepat sin köprekommendation.

Nordea har inlett bevakning av Cellavision med en köprekommendation. Aktien belönades med en uppgång på 11 procent.

Munters, som också höll kapitalmarknadsdag på torsdagen, var upp knappt 4 procent till 103:30 kronor. Kepler Cheuvreux har dragit upp riktkursen till 110 kronor (100).

Lagercrantz var däremot ned över 3 procent till 104:90 kronor, sedan SEB Equities inlett bevakning av teknikhandelskoncernen med säljrekommendation och riktkurs 96 kronor.

K2A, som nedgraderats av Kepler Cheuvreux till minska (behåll), backade nästan 2 procent.

Serstech, verksamt inom bland annat kemisk identifiering av sprängmedel och narkotika, föll 12 procent efter besked om en företrädesemission på 23 miljoner kronor.

På Spotlight steg Provide IT med 15 procent. Omsättningen i bolagets tredje kvartal för perioden oktober till december väntas enligt preliminära siffror uppgå till 7,6-7,9 miljoner kronor med en vinst på 0,8-1,0 miljoner kronor.

Spac-bolaget Spactvå, som gör debut på Spotlight Stock Market under fredagen, handlades till de 5 kronor som var teckningskursen i emissionen inför noteringen.


Graf över OMXS30 fredagen den 9 december:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera