1515
Annons
SN: KAPITALSKATTERNA I SVERIGE LIGGER JÄMFÖRELSEVIS HÖGT - FALL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kapitalskatterna i Sverige ligger högt jämfört med andra länder, det stärker inte konkurrenskraften i landet.

Det framhöll Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, på ett seminarium i Visby på tisdagen.

Han oroas över talet om höjda kapitalskatter från bland andra Socialdemokraterna och statsminister Magdalena Andersson.

Kapitalskatt är ett samlingsnamn för skatter på utdelningar, ränteintäkter och kapitalvinster, till exempel från aktieförsäljning. Denna beskattning ligger i dag i normalfallet på 30 procent i Sverige.

Johan Fall konstaterade samtidigt att det har skett en hel del kloka skatteförändringar under de 32 år som gått sedan den stora skattereformen, och nämnde bland annat förenklingar av 3:12-reglerna och sänkta marginalskatter, även om han inte tycker det räcker.

Fall framhöll att när politiker börjar tala om skatter som företag uppfattar som negativa påverkar det företagares investeringsvilja, och skadeeffekterna kan bli svåra att reparera om förslagen sedan inte blir verklighet.

"Det gäller att vi inte får upp alla de saker som sågs som negativa upp på bordet igen", sade Johan Fall.

Samtidigt noterade han att exempelvis bolagsbeskattningen nog kommer att bli mer likriktad mellan länder.

"Det kommer att uppstå en situation där det är mindre frihetsgrader för ett litet land som Sverige att använda bolagsskatten som konkurrensverktyg", sade han.

Fall noterade att det senaste halvåret varit stökigt när det gäller att få igenom EU:s förslag om en miniminivå på bolagsskatt, men "så många länder har investerat så mycket i det här så något måste det bli".

Klas Eklund, senior ekonom på Mannheimer Swartling, sade att han inte tror att man kan "lösa upp detta" med kapitalskatter kontra inkomstskatter i Sverige "med annat att än att man genomför en stor skattereform".

"Saker och ting hänger ihop", sade han.

Han konstaterade också att Sverige inte har full frihet att göra vad vi vill på skatteområdet, utan vi behöver vänta in vad som händer globalt.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, var skeptisk beträffande den utredning om kapitalskatterna som ska lägga fram sitt resultat kommer nästa år. Han tycker bland annat att frågan om 3:12-reglerna redan har utretts på längden och bredden.

Han ser inget positivt med att skattefrågor allt mer bestäms internationellt och tyckte det skulle vara bra om andra länder kunde övertygas om att bolagsskatten inte är en speciellt bra skattekälla.

Eva-Lena Jansson, Socialdemokraterna, sade att det inte ska tas ut mer skatter än vad som behövs, men att det är mycket som måste finansieras under kommande år.

Med de utredningar som nu pågår på skatteområdet måste vi se vad ska pengarna räcka till.

På frågan om den viktigaste skattefrågan att fokusera på för företagen under nästa mandatperiod tyckte Klas Eklund att det är relationen mellan skatt på kapital och arbete.

"För mig ligger det i centrum för hela debatten", sade han.

Johan Fall vill se åtgärder som tar itu med både kapital- och marginalskatterna, medan Niklas Wykman framhöll att det stora samhällsproblemet är de många människor som inte försörjer sig själva, därför behöver skatterna på låga inkomster sänkas så att dessa människor kan komma in på arbetsmarknaden.

Niklas Wykman föreslog även att optionsskatter ska införas för att tävla om talangfulla personer i start-ups.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera