1515
BÖRSEN: MUNTERT AVSLUT, DUSTIN UPP EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde på tisdagen i grönt territorium och tog därmed revansch från gårdagens nedställ. Bland individuella bolag sågs ett tydligt kurslyft i Dustin efter att ha kommit med kvartalsrapport. Avanza och Medicover bjöd under dagen på omvända vinstvarningar vilket satte märkbara positiva avtryck i aktierna.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.247. Aktier för 24,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Inom storbolagsindexet återfanns Evolution och Getinge i toppen med ett avancemang om mellan 3,2-4 procent. Bolagen fick medvind av uppskruvade riktkurser.

Getinge har av såväl SEB som DNB Markets fått höjd riktkurs varav sistnämnda banken dessutom höjt rekommendationen för medicinteknikbolaget till köp, från behåll.

DNB förväntar sig en stabil marginalförbättring av Getinge under det första kvartalet med stöd av effektivitetsåtgärder som väntas ge bränsle till värderingen.

Evolutions riktkurs höjdes till 1.520 kronor (1.285) av Bank of America som samtidigt upprepade köprekommendation.

Bland dagens vinnare sågs även Kinnevik och H&M som steg 2,8 respektive 2 procent.

Telia gick sämst för dagen inom storbolagsindexet med en nedgång om 4,9 procent, eller 1:87 kronor, efter avskild rätt till halvårsutdelning om 1:00 kronor.

Tele2 halkade ned 1 procent medan ABB och SKF sjönk mellan 0,7-1,2 procent.

IT-återförsäljaren Dustin klättrade upp över 17 procent efter att ha kommit med delårsrapport för det brutna räkenskapsåret med högre resultat än väntat. Bolaget har också meddelat om förvärv av Centralpoint som är en IT-återförsäljare i Benelux-regionen.

Efterfrågan på hårdvara har varit god under det andra kvartalet i spåren av ökat hemarbete, samtidigt som brist på komponenter och försenade leveranser påverkat marknaden, noterade Dustin i rapporten.

Den senaste tiden har en handfull bolag kommit med starkare preliminära siffror för det första kvartalet jämfört med analytikerprognoserna, och på tisdagen var det dags för Avanza och Medicover.

Nätmäklarens preliminära rörelseresultat översteg analytikernas prognoser och aktien belönades med en uppgång om 3,7 procent. Konkurrenten Nordnet sågs stiga 6,9 procent.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover meddelade preliminärt en omsättning för kvartalet om 317 miljoner euro. Analytiker hade i snitt räknat med en nettoomsättning på 297 miljoner euro, enligt Infronts senaste konsensusuppdatering, med tre bidragsgivare, från i slutet av februari. Preliminärt ebitda-resultat kom även in högre än förhandstipsen. Aktien steg 6,2 procent.

Katjes International, som är det tyska godisbolagets Katjes Groups investeringsdel, har dykt upp i Cloettas ägarlista med en position motsvarande cirka 2,1 procent av aktiekapitalet. Aktien i Cloetta var för dagen upp 1,9 procent.

Veoneer avancerade 3,8 procent. Carnegie har höjt rekommendationen för bolaget till köp från behåll. Banken resonerar att komponentbristen som råder kommer hålla i sig för första och andra kvartalet i år, men ser en tydlig förbättring mot andra halvan av 2021 samt för 2022.


Graf: OMXS30 tisdagen den 13 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?