1515
FORDON: TSMC-PRODUKTION BILCHIP SKA ÖKA MED 60% UNDER 2021

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska halvledarproducenten TSMC, som upplåter fabriker för andra bolags chiptillverkning, kommer kraftigt utöka kapaciteten för just de chip vars brist drabbat fordonsindustrin under 2021.

Det framgår av ett pressmeddelande.

TSMC har vidtagit "extraordinära åtgärder" för att utöka kapaciteten, bland annat genom att allokera om kapacitet från kunder i andra industrier som upplever extremhög efterfrågan på grund av den accelererande digitala omstöpningen av världen, skriver bolaget.

TSMC:s besked lämnas kort efter att USA:s handelsminister Gina Raimondo suttit i samtal med bolaget om hur den globala chipkrisen ska nå en lösning. I princip all form av elektronikberoende tillverkning – allt från mobiltelefoner och hemelektronik till bilar – har tvingats till produktionsstopp.

De största biltillverkarländerna i världen, USA, Tyskland och Japan, har satt press på chipvärldens maktcentrum Taiwan, dess politiker och storbolag om att expandera produktionen snarast. Leverantörskedjan är dock synnerligen komplex och det är känt sedan tidigare att sammanlänkningen tar tid

Orsaken bakom att framför allt biltillverkarna drabbats av chipbristen består i att sektorn tidigt under pandemin pausade produktionen då efterfrågan i princip tvärstannade när karantänsåtgärderna rullades ut över världen.

När sedermera återstarten av världsekonomin kom snabbare än väntat hade chiptillverkare i stort skickat över fordonsbolagens avbeställda chip till hemelektronikbolag, som såg en ojämförbar efterfrågevåg under hemarbetstrenden. När då biltillverkare återigen började beställa chip var leverantörskedjan redan överansträngd.

Frågan om chipbristen och de bristfälliga leverantörskedjorna som i mångt och mycket löper från ritningar i USA, Sydkorea och Europa för tillverkning i Asien, har lyfts på högsta politiska nivå. Både USA, EU, Japan och Sydkorea har aviserat stora statliga satsningar för att etablera inrikes chipfabriker.

TSMC:s ökningsnivå 60 procent är i jämförelse med 2020, ett på grund av pandemin svagt år. Jämfört med 2019 är ökningen 30 procent avseende de kontrollenheter, så kallade MCU:er (mikrokontrollenheter) som styr över funktioner såsom airbag, motorkontrollsystem och däcktrycksövervakning.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?