BÖRSEN: ASSA OCH SWEDISH MATCH STIGER, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med en uppgång där Assa Abloy och Swedish Match agerade draglok. Rekommendationer rörde om och Ratos steg efter rapport och nya finansiella mål.

Vid 10-tiden var OMXS30-indexet upp 0,6 procent till nivån 2.002. Aktier för 3,8 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Assa Abloy och Swedish Match anförde uppgången på OMXS30 med avancemang på 3,7 procent. Nordea höjde på morgonen sin rekommendation för låsbolaget till köp från behåll med riktkurs 243 kronor, medan Pareto skruvade upp riktkursen till 250 kronor (240) med bibehållen köprekommendation. Dagens industris analytiker menar att Swedish Match kan vara det billigaste tillväxtbolaget på börsen och satte köpstämpel under rubriken veckans aktie.

Högt upp fanns också Evolution, upp 3 procent, och Boliden, upp 1,8 procent, utan noterbara avtryck i nyhetsflödet.

Förutom kvartalsrapport presenterade Ratos nya finansiella mål där bolaget bland annat siktar på att ebita-resultatet ska uppgå till minst 3 miljarder kronor år 2025. För det fjärde kvartalet ökade rörelseresultatet till 372 miljoner kronor (122). För helåret 2020 uppgick rörelseresultatet till 1,9 miljarder kronor. Investerarna gillade vad de hörde och handlade upp aktien 6,5 procent.

Castellum har dragit tillbaka budet på det norska fastighetsbolaget Entra. Budet löpte ut den 6 februari och Castellum har inte fått accepter i tillräcklig utsträckning, skriver bolaget. Nu behöver bolaget inte gå vidare med den andra fasen i affären med Blackstone som är värd cirka 13 miljarder kronor. Enligt vd Henrik Saxborn är det inte beslutat än om Castellum kommer att gå vidare med den andra fasen. Aktien var upp 1,3 procent.

Medivir har beslutat att kalla till extrastämma med ett förslag om en riktad nyemission till bolagets befintliga specialistinvesterare Linc som kontrolleras av bolagets styrelsemedlem Bengt Julander. Emissionen omfattar totalt 3,6 miljoner nya B-aktier till en teckningskurs om 7:73 kronor per aktie. Aktien steg 5,8 procent till 8:14 kronor.

Hoist var upp 4 procent. Finans- och kredithanteringsföretaget har undertecknat ett samarbetsavtal med Magnetar Capital för mitigera följderna av de regulatoriska förändringarna som drabbat bolaget. Avtalet omfattar nya portföljförvärv inom Europa och kommer att utgöra ett ramverk för framtida förvärv.

Hoylu har beslutat att genomföra en private placement om cirka 28,5 miljoner kronor samt en riktad nyemission om cirka 1,5 miljoner kronor. Teckningskursen uppgår till 2:80 kronor per aktie. Aktien steg 3,1 procent till 3:30 kronor.

Förutom Electrolux ser Börsveckan köpläge i TF Bank som steg 7,4 procent.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Embracer till 290 kronor från 248 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Även Kepler Cheureux har skruvat upp riktkursen. Från 230 till 270 kronor. Aktien handlades upp 2,5 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag 8 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?