SVERIGE: FORTSATT STARKA DATA, BNP VÄXER 1 KV - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svensk makrostatistik fortsätter att visa motståndskraft och allt tyder på att BNP kommer att växa under det första kvartalet, tvärtemot många prognoser.

Det framgår av analytikerkommentarer efter ett rejält svenskt datasjok för februari – med BNP-indikator, produktion i näringslivet, industriorder och hushållskonsumtion.

"Data fram till februari tyder på mer än en hygglig start på året", skriver Swedbanks analytiker Pernilla Johansson i en kommentar.

Hon tillägger att statistiken tyder på att BNP växer under det första kvartalet, medan Swedbank tidigare räknat med en nedgång.

"Men försenade vaccinationer och oro för en tredje coronavåg väntas tynga utsikterna på kort sikt. Detta innebär nedåtrisker för vår prognos om en stark återhämtning under det andra kvartalet, men givet vilket motståndskraft ekonomin hittills visat bedömer vi att vår prognos om en BNP-tillväxt på 3 procent i år fortfarande ser relativt bra ut", skriver hon.

SCB:s månadsvisa BNP-indikator fortsatte stiga 0,7 procent i februari, efter en uppgång om 0,5 procent i januari. Samtidigt ökade också produktionsvärdet i näringslivet, liksom industrins orderingång och hushållens konsumtion. Det kan dock noteras att alla indikatorer, förutom industriorder, är lägre än för ett år sedan.

"Tendensen att svensk ekonomi blir mer motståndskraftig mot covid-19-restriktioner har ökat. Sammantaget tyder både hårda data för januari och februari och sentimentindikatorer för mars på en positiv BNP-tillväxt under första kvartalet, vilket är starkare än vår prognos. Men återhämtningen kommer sannolikt att förbli svag tills restriktioner lyfts", skriver Handelsbankens seniorekonom Anders Bergvall i en kommentar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?