BÖRSEN: DÄMPAD ÖPPNING VÄNTAS MED BOLIDENS DELÅR I FOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en öppning med små förändringar i index under veckans sista handelsdags morgon.

Med en halvtimme kvar till börsöppning stod IG Markets förhandelsoption för OMXS30 0,2 procent lägre, samtidigt som terminer för Frankfurtbörsens DAX, Parisbörsens CAC40 och Londonbörsens FTSE 100 stod 0,3-0,4 procent lägre.

Boliden var största spelare i flödet av rapporter, och utöver en ordinarie utdelning något över förväntan bjöd gruvbolaget på besked om extra utdelning om 6 kronor per aktie mot förväntningar om 2:39 kronor enligt Infronts analytikerestimat. Också försäljning och rörelseresultat var 15 procent bättre än analytikerestimat.

Bland mindre bolag med rapport fanns installationsbolaget Bravida, som kom in med något svagare omsättning och orderingång än väntat, men överträffade estimat på resultatraderna.

Bilservicebolaget Mekonomens intäkter var i linje med förväntan, men marginalförbättringar ledde till klart högre resultat än väntat.

Bioteknikbolaget Biotage nettoomsättning uppgick till rekordhöga 298 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2020 (18,5). Resultatet efter skatt mer än dubblades till 44,4 miljoner kronor (18,5) och en utdelning om 1:50 kronor föreslås (0).

Nischbanken Collector stärkte resultatet till 132 miljoner i fjärde kvartalet från fjolårets jämförbara förlust på -680 kronor. Garos intäkter växte i sin tur till 306 miljoner kronor (278) med ett rörelseresultat på 49,5 miljoner kronor (35,9).

Etikettsbolaget Nilörngruppens organiska tillväxt var 13 procent i fjärde kvartalet och resultatet mer än dubblat till 14,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Den omtalade småspararfavoriten Sivers Semiconductors justerade ebitda-resultat steg till -3,2 miljoner (-18,5) och en försäljningstillväxt på 17 procent till nettoomsättningen 29,7 miljoner.

I den försäljning av Kambi-aktier som Kindred-grundaren Anders Ströms investeringsbolag Veralda Investment genomförde under torsdagskvällen landade priset på 462 kronor, motsvarande en rabatt på drygt 5 procent i förhållande till aktiens stängningskurs på torsdagen.

En annan insynsrelaterad storpost, på drygt 1,6 miljoner aktier för ungefär 160 miljoner kronor, mäklades i Ework under torsdagen. Denna såldes av investmentbolaget Öresund, med Mats Qviberg i spetsen. Dagens Industri har fått nyheten bekräftad. Mats Qviberg hänvisar beslutet att lämna Ework efter ett 21-årigt ägande till dålig likviditet i aktien. Öresund-ordföranden sade sig också inte veta vem som köpt aktierna, men anade att det rör sig om Staffan Salén och Erik Åfors som i höstas lade budpliktsbud på Ework.

På rekommendationsfronten har Sinchs riktkurs höjts till 1.600 kronor från 1.060 kronor hos SEB Equities, som upprepar rekommendationen köp. Aktien stängde på torsdagen på 1.396 kronor.

SEB har också inlett uppdragsbevakning av kursrusande CDON, som driver en marknadsplats för e-handlare. Mittpunkten i bankens kassaflödesbaserade värderingsmodell ligger på 850 kronor per aktie. CDON har stigit kraftigt på börsen sedan avknoppningen från Qliro i slutet av 2020. Sedan nyår är aktien upp 132 procent till stängningskursen 597 kronor på torsdagen.

Mips riktkurs har höjts till 600 kronor från 460 kronor, med upprepad behåll-rekommendation, hos Pareto Securities. Aktien stängde på 616 kronor efter delårsrapporten på torsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?