1515
RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR STABILISERAS PÅ LÄGRE NIVÅER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statsobligationsräntor har stabiliserats på lägre nivåer efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot japanska yen men samtidigt aningen starkare mot euron.

USA-räntorna sjönk markant tidigare på tisdagseftermiddagen efter statistik som visade att kärn- KPI-inflationen sjönk tillbaka något i augusti från de mycket höga nivåerna i juli. Enligt marknadsaktörer kan KPI-utfallet ge stöd till de Fedledamöter som vill vänta med att inleda nedtrappningen av tillgångsköpen (taper) vid FOMC-mötet nästa vecka.

"Det ser ut som att Fed kan ha fått rätt om inflationen. En inbromsning i inflationen kan vara vad som behövs för att motivera deras taper-fördröjning och det tyder på att de har ytterligare några månader på sig att se hur arbetsmarknaden utvecklas", noterade Edward Moya, senior USA-marknadsanalytiker på OANDA, i ett kundbrev.

Andra menar att det inte är läge att blåsa faran över om inflationen, trots att augusti-utfallet var något lägre än väntat.

"Även om det är osannolikt med en återgång till skenande inflation betyder inte det att det inte finns risk för att inflationen blir lite för het under lite för lång tid", sade Rick Rieder, investeringschef vid Blackrock, till Wall Street Journal.

Onsdagens USA-dataagenda inkluderar import/exportpriser för augusti samt Empire State Manufacturing Index för september, klockan 14.30, samt industriproduktion för augusti, klockan 15.15.

Asiatiska börser sjunker något på de flesta håll så här långt på onsdagen. Sentimentet påverkas av den svaga avslutningen på Wall Street på tisdagen samt av svaga konjunktursignaler från Kina. Därtill pressas kasinobolagen i Macao av nya regelskärpningar från de kinesiska myndigheterna.

Kina-data på onsdagen visade att ökningstakten på årsbasis för detaljhandeln föll till 2,5 procent i augusti, från 8,5 procent i juli. Prognosen pekade visserligen mot en nedgång, men bara till +7,0 procent.

Capital Economics konstaterar i ett kundbrev att statistiken visar att deltautbrottet fick en betydligt större negativ inverkan på Kinas tjänstesektor än befarat, men andra sektorer tycks ha klarat smittvågen något bättre.

Tillväxttakten för industriproduktionen dämpade visserligen också i augusti, men "bara" till 5,3 procent från 6,4 procent i juli – något under väntade +5,8 procent. Investeringarna ökade 8,9 procent på årsbasis, något under väntade +9,0 procent. Arbetslösheten var samtidigt oförändrad på 5,1 procent.

Den europeiska datakalendern inleds med brittisk KPI-, PPI- samt detaljhandelsstatistik för augusti, klockan 8.00. Därefter riktas fokus kanske främst mot eEurostats redovisning av industriproduktionen i euroområdet i juli, klockan 11.00.

I Sverige emotses Prosperas nya "stora" mätning av inflationsförväntningarna, där även arbetsmarknadens parter ger sina bedömningar om utsikterna för inflation och löner. Mätningen, som publiceras klockan 8.00, har av naturliga skäl inte påverkats av tisdagens oväntat höga inflationsutfall för augusti, men den blir ändå viktig för Riksbankens överväganden vid det kommande penningpolitiska mötet på måndag.             onsdag kl 5.55 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6115 (8:5880) EUR/USD 1:1806 (1:1822)
EUR/SEK 10:1674 (10:1537) USD/JPY 109:60 (109:77)
Jp obl 2 -0,12 (-0,12) Jp obl 10 0,04 (0,05)
Ty obl 2 -0,69 (-0,70) Ty obl 10 -0,34 (-0,34)
US obl 2 0,21 (0,21) US obl 10 1,29 (1,29)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?