1515
TESLA: KINA SER NATIONELLA SÄKERHETSHOT, STRAMAR ÅT REGLER - DJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska myndigheter har beslutat att strama åt regler kring vem som får framföra bilar av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas olika modeller, sedan det uppstått oro kring att bilmärket utgör ett nationellt säkerhetshot.

Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones medhänvisning till källor.

Kina ska strypa tillgången till Teslas bilar för myndighets- och militärpersonal mot bakgrund av en påstådd risk för läckor av information som är att betrakta som viktig för upprätthållandet av landets nationella säkerhet, enligt Dow Jones.

Den datainsamling det amerikanska bolaget står för i fråga om vem och hur bilarna används vad som lyfts fram som den hotfulla faktorn bakom det eventuella förbudet. Tesla kan också ha möjlighet att samla in data såsom kontaktlistor från telefoner som kopplats till bilarna, och Kinas regering menar att denna data kan skickas tillbaka till USA.

Vissa myndigheter har redan förbjudits att nyttja Tesla. Märket har också stoppats från att köra in i bostadsområden där personer verksamma inom känsliga industrier och myndigheter bor.

Det har också vägts in att Teslas fordon kan spela in och nyttja kameror och andra sensorer för att samla in data, rapporterar Dow Jones.

Kina och en uppdämd efterfrågan för Teslas bilar i landet lyfts ofta fram som en högst väsentlig marknad för att motivera Teslas börsvärdering, som rusat det senaste året. Tesla slog i fjol upp portarna till bolagets första fabrik i Kina, belägen utanför Shanghai.

Händelseutvecklingen sker kort efter att ett första möte mellan den nyinstallerade Bidenadministrationen mött kinesiska motparter i ett kaotiskt sammanträde i veckan.

Elbilsbolaget har avböjt att kommentera uppgifterna, men hänvisar till en kommentar som getts till kinesiska medier angående tidigare datasäkerhetsfrågor.

"Teslas policy för integritetsskydd är i linje med kinesiska lagar och regler", skrev bolaget och underströk att kameror i bilarna inte är aktiverade.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?