1515
BÖRSEN: LÄTT UPPGÅNG, FORTSATT TRYCK PÅ BANKER, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var positiv på Stockholmsbörsen i onsdagens inledande handel och temat var det samma på andra håll i Europa där ledande index stärktes, sedan även börserna i Asien handlats på plus.

Föregående dags tendens, med goda utvecklingar för flera industribolag, fortsatte medan storbankerna Swedbank och SEB, som straffades hårt på tisdagen efter uppgifterna om de amerikanska FBI-undersökningarna, fortsatt hade det motigare.

Omkring klockan 9.50 hade Stockholmsbörsen OMXS30-index stigit 0,5 procent till 1.899 och aktier för 2,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen fortsatte tisdagsvinnaren SSAB sin resa uppåt och steg 3 procent. Bolaget fick sällskap i toppen av Atlas Copco, som av Goldman Sachs har fått en höjd rekommendation till köp från neutral. Atlas avancerade 2,4 procent.

Astra Zeneca hämtade sig efter de senaste dagarnas nedgång, efter beskedet om köpet av specialistläkemedelsbolaget Alexion, och steg 2 procent.

På minussidan bland de stora fanns inledningsvis endast bankerna Nordea, Swedbank och SEB samt Ericsson.

Uppgifterna om att den amerikanska polismyndigheten FBI utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, kan komma att få återverkningar även under onsdagen. Företrädare för bankerna har i tidningar försäkrat att de stödjer utredningarna. Negativt för sektorn var även att Pareto Securities räknar med att justera ned sina utdelningsestimat för räkenskapsåret 2020 med anledning av de besked om begränsade utdelningar som ECB kommunicerade på tisdagen.

Swedbank sjönk 0,2 procent medan SEB var ned 0,5 procent och Nordea 0,7 procent.

Nokia upprepar sina prognoser för koncernen för 2020 och 2021 i ett pressmeddelande med anledning av att bolaget presenterar en strategiuppdatering på onsdagen. Nokia står fast vid att koncernens jämförbara rörelsemarginal ska uppgå till 7-10 procent under 2021. Nokia var något ned i Helsingfors och sjönk 0,9 procent.

CDON steg nästan 16 procent utan uppenbara nyheter. Som mest var aktien upp nästan 30 procent under morgonen. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt uppger bolagets ir-chef Alexandra Jerrebo att hon inte har någon kommentar till vad som kan ligga bakom kursrusningen.

Teckningskursen i den riktade emission som Cantargia aviserade på tisdagskvällen blev 62 kronor per aktie. Genom emissionen tillförs Cantargia cirka 564 miljoner kronor före transaktionskostnader. Cantargia stängde på tisdagen på 65:50 kronor. Aktien backade 5,3 procent till 62 kronor.

Medicinteknikbolaget Scandidos, som tillhandahåller utrustning för kvalitetssäkrad strålbehandling, vände till en vinst efter skatt på 1,4 miljoner kronor (-4,0) i bolagets andra kvartal i det brutna räkenskapsåret. Omsättningen steg med 29 procent och aktien skuttade iväg 19 procent.

Paxman fick stöd av att European Society for Medical Oncology (Esmo) rekommenderar skalpkylning för att minska risken för håravfall hos patienter som får cellgiftsbehandling. Aktien steg 6,4 procent.

Powercell stärktes 1,9 procent, efter att ha meddelat order på två bränslecellsystem från en amerikansk global tillverkare av jordbruksmaskiner. Systemen ska levereras under slutet av 2020 samt första kvartalet 2021.

Ovzon har fått ett förnyat kontrakt värt totalt 14,6 miljoner dollar från amerikanska försvaret (US DoD), via den amerikanska tjänsteleverantören Intelsat General Corporation, IGC. Ovzon lyfte 7,5 procent.

Adverty sjönk 6,6 procent till 9:10 kronor sedan bolagets vd och grundare, Niklas Bakos, sålt 523.401 aktier i bolaget till en kurs om 6:50 kronor per aktie.

Aleksandr Tabunov, operativ chef för gamingbolaget G5 Entertainment, har sålt 17.000 A-aktier i bolaget. Aktierna såldes till 400:60 respektive 400:80 kronor styck. G5 handlades ned 4,2 procent till 391 kronor.

SEB har höjt riktkursen för Autoliv till 865 kronor från 840, med bibehållen köprekommendation, och aktien steg 1,2 procent till 780:60 kronor. SEB har även höjt riktkursen för Ica, till 450 kronor från 440, där behållrekommendationen upprepas, och mataktien var upp 0,4 procent till 405:70 kronor.

Axfood har däremot fått en sänkt riktkurs av SEB, till 200 kronor från 230, men även där med en upprepad behållrekommendation. Axfood var trots det upp 0,3 procent.

På onsdagen var det handelspremiär för det danska forskningsbolaget Cessatech, som utvecklar behandlingar för barn, på Spotlight. Den unitemission som Cessatech gjorde inför noteringen tecknades till 680 procent. Teckningskursen var 18:80 danska kronor per unit, vilken bestod av två aktier och tre teckningsoptioner, alltså 9:40 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på optionerna som medföljde. Aktien handlades på morgonen till 10:70 kronor.

Samtidigt debuterade Scandinavian Biogas på Nasdaq First North. Biogasbolaget genomförde nyligen en riktad nyemission om 350 miljoner kronor, samtidigt som befintliga ägare sålde för 236 miljoner kronor. Teckningskursen blev 37:50 kronor per aktie. I handeln kostade aktien 36:40 kronor.

Det danska forskningsföretaget Cessatech steg 63 procent i onsdagens premiär på Spotlight Stock Market i Köpenhamn.


OMXS30 onsdagen 16 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?