1515
Annons
BÖRSEN: VÄNDER NED IGEN, FORTSATT UKRAINA-SPÄNT, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckans första handelsdag med en viss återhämtning, men vände snabbt ned igen. Läget i Ukraina är fortsatt spänt. USA:s president Joe Biden uppger sig vara redo att träffa Vladimir Putin så länge som Ryssland inte invaderar Ukraina, men Biden har även sagt att han tror att Rysslands president har givit order om att attackera grannlandet och att USA är redo att införa sanktioner.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.45 ned 0,3 procent till nivån 2.191, efter fredagens fall på 1,4 procent. De ledande Europabörserna har snarare stigit drygt en halv procent. Wall Street håller helgstängt på måndagen, men terminer indikerar en viss USA-återhämtning på tisdag.

De svenska storbankerna syntes på tydligt minus, samtidigt som kommunikationstjänsteföretaget Sinch gick fortsatt svagt under hög omsättning. På sistone korruptionspressade Ericsson återhämtade sig 1 procent.

Astra Zeneca tillhörde tätskiktet i storbolagsindexet med en uppgång på 1,5 procent. Läkemedelsbolaget har i övergripande resultat i fas 3-studien Destiny-Breast04 uppvisat väsentligt förbättrad överlevnad i en viss form av spridd bröstcancer, så kallad HER2-låg.

Azelio föll 27 procent sedan Dagens Industri rapporterat att projekt för att bevisa viktig funktionalitet hos småspararfavoritens energilager har försenats eller inte blivit av, enligt handlingar från Energimyndigheten. Energiexperter som tidningen har talat med är tveksamma till om det finns någon stor marknad för energilagret.

En av förra veckans kursförlorare, Storytel, sjönk ytterligare 2 procent. DNB Markets har sänkt sin riktkurs från 250 till 190 kronor, men upprepar rekommendationen köp.

Tapetbolaget Embellence förvärvar amerikanska Artscape som tillverkar och säljer fönsterfilm. Köpeskillingen är 20 miljoner dollar för bolaget som omsätter 14 miljoner dollar. Embellence lyfte 5 procent.

På temat kapitalanskaffningar har röntgenteknikföretaget Luxbright bestämt sig för att göra en helt säkerställd företrädesemission på 25 miljoner kronor. Aktien tappade 2 procent.

Styrelsen i Green Landscaping har beslutat att aktivera återköpsprogrammet av egna aktier. Syftet är att kunna överlåta aktier som betalning i samband med framtida förvärv och undvika utspädning för befintliga ägare. Aktien var ändå ned 4 procent.

Kambi klättrade 0,4 procent. Inom tolv månader kan en hugad spekulant presentera sig, tror investmentbanken Pareto efter den senaste tidens besked från bolaget kring bland annat relationen med Kindred.

När det gäller bokslutsrapporter är måndagen som så ofta lite lugnare innan det senare i veckan väntas en rad rapporter. Säkerhetskoncernen Tcecur har dock lagt fram siffror som fick aktien att avancera 9 procent. Nettoomsättningen steg till 107 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (62). Av omsättningen stod två nyförvärvade bolag för 31 miljoner kronor medan övriga koncernen växte 23 procent organiskt.

Börsveckan har flera köprekommendationer i veckans utgåva, däribland Boule som gick bäst med ett avancemang på 6 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i trädgårdsprodukttillverkaren Husqvarna. Tidningen ser visserligen risk att Husqvarnas marginaler är uppumpade av pandemin, men framtidsutsikterna verkar ljusa och aktien är inte farligt dyr, heter det. Aktien lyfte 0,2 procent.

Affärsvärlden anser vidare att Proacts nya förvärv och en förbättrad intäktsmix lockar till köp, trots att IT-företaget påverkades av halvledarbristen under 2021. Proact ställdes upp 2 procent.

På måndag är det debut på Nasdaq First North för Lyckegård som säljer jordbruksredskap. Aktien handlades vid 4:94 kronor, vilket var 17 procent lägre än teckningskursen på 5:95 kronor per aktie som värderade bolaget till 60 miljoner kronor före emissionspengarna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?