1515
IT: KRAFTIG TILLVÄXT FÖR SYDOSTASIENS HÖGST VÄRDERADE BOLAG SEA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sydostasiens högst värderade bolag, internetföretaget Sea som är baserat i Singapore men noterat på New York-börsen, redovisade på tisdagen en nettoförlust på 422 miljoner dollar för årets första kvartal.

Det innebär en ökning av förlusten som för motsvarande period i fjol uppgick till 281 miljoner dollar, skriver Nikkei.

En bidragande orsak till den ökade förlusten är att bolaget har satsat aggressivt på marknadsföring för att dra nytta av den höga efterfrågan på onlinetjänster som rått under pandemin.

Seas rapport kommer dagen efter att bolagets regionala rivaler Gojek och Tokopedia aviserat en fusion som väntas skapa ett av Indonesiens största bolag, där båda de ingående bolagen är specialiserade inom internetrelaterade tjänster: Tokopedia främst inom e-handel och Gojek främst inom hyrda tjänster.

Ett fusionerat Gojek och Tokopedia väntas bli noterat i USA, vilket även är fallet för den regionala rivalen Grab, som är baserat i Singapore och verksamt inom transporttjänster, matleveranser och mobila betalningar.

Utvecklingen för Sea betraktas därför med stort intresse, då den regionala konkurrensen inom internetrelaterade tjänster i Sydostasien intensifieras i närmast våldsam takt. Trots att Seas förluster växer, ökar även intäkterna i snabb hastighet.

Bolagets intäkter under årets första kvartal uppgick till 1,76 miljarder dollar, en ökning med 144 procent från 714 miljoner dollar motsvarande period i fjol. Intäkterna från Seas e-handelssegment rusade med hela 250 procent till 922 miljoner dollar, medan intäkterna från onlinegaming ökade 111 procent till 781 miljoner dollar. Intäkterna från digitala finanser steg med nästan 400 procent och uppgick till 51 miljoner dollar.

Seas nuvarande affärsområden inkluderar onlinegaming, e-handel, matleveranser och digitala betalningar. I takt med att Sea expanderar, konkurrerar det i allt högre grad med andra så kallade "unicorns" (nystartade teknikbolag värderade till över 1 miljard dollar) i regionen. I Indonesien är Sea's Shopee och Tokopedia de två största e-handelsplattformarna, och bolaget har även startat matleveranser i Indonesien som en utmaning mot Gojek och Grab. I Singapore väntas såväl Sea som Grab också starta varsin en digital bank tidigt nästa år.

När Grab väntas noteras i september och det sammanslagna bolaget Gojek och Tokopediea (eller "GoTo") väntas följa efter, väntas fler amerikanska investerare att exponeras mot den unga sydostasiatiska digitala ekonomin, som väntas växa trefaldigt under en femårsperiod fram till 2025. Pandemin covid-19 kan dessutom komma att ytterligare skynda på digitaliseringstakten i regionen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?